Izvor: Tanjug
04.03.2023 u 18:12
0

KINA BIRA NOVOG PREMIJERA: Najveća promena u vladi u poslednjoj deceniji

Kina otvara sutra godišnju sednicu parlamenta, a Nacionalni narodni kongres (NPC) spreman je da sprovede najveće promene u vladi za poslednju deceniju.

Očekuje se da će se tokom sednice premijer Li Kećang povući i da će za njegovog naslednika biti izabran Li Kiang, kao i da će biti objavljen budžet, javlja Rojters.

MAĐARI PRED NOVOM IZBEGLIČKOM KRIZOM: Skoro 11.000 ukrajinskih državljana ušlo u ovu zemlju

Najavljeno je da će premijer Li Kećang otvoriti sednicu podnošenjem vladinog izveštaja o radu za koji se očekuje da će uključiti cilj ekonomskog rasta i do šest odsto, rekli su izvori uključeni u političke diskusije, dodaje Rojters.

Agencija navodi da bi Li i niz političkih zvaničnika koji su reformski orijentisani u oblasti ekonomije trebalo da se povuku tokom sednice, praveći mesto za političare lojalne predsedniku Si Đinpingu koji je dodatno ojačao svoju vlast kada je obezbedio treći mandat na mestu generalnog sekretara Komunističke partije Kine prošlog oktobra.

Očekuje se da će tokom sednice parlamenta bivši šef partije u Šangaju Li Kiang (63), dugogodišnji Sijev saveznik, biti izabran za premijera.

AUTOBUS SA 40 DECE SE SURVAO U POTOK: Nesreća u Francuskoj

Li će imati zadatak da oživi kinesku ekonomiju, drugu po veličini u svetu koja je poslednje godine zabeležila porast od samo tri odsto.

Godišnja sednica parlamenta biće završena 13. marta, a razgovaraće i o Sijevim planovima za reorganizaciju države i Komunističke partije, objavili su državni mediji u utorak, a analitičari su rekli da očekuju dalje jačanje uticaja Komunističke partije na državne organe.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter