Izvor: BSC Happy
30.01.2023 u 10:30
0

KINA NA RUBU DEMOGRAFSKE PROPASTI: Pokušaj vlasti da merama podstaknu rast nataliteta

Stanovništvo Kine se smanjilo prošle godine po prvi put u šest decenija, a očekuje se da će narednih decenija broj stanovnika u Kini dodatno opasti.

Prema podacima Nacionalnog biroa za statistiku, stanovništvo Kine je samo prošle godine opalo za oko 850.000 ljudi, odnosno, danas iznosi 1,411 milijardi stanovnika.

Stopa nataliteta iznosila je 6,77 na 1.000 ljudi, što je u proseku manje za 7,52 koliko je izmereno 2021. godini, što je najniže ikad zabeleženo. Stopa smrtnosti je bila 7,37 na 1.000 ljudi, a 2021. godine ona iznosi 7,18.

Analitičari Ujedinjenih nacija predviđaju da će se stanovništvo Kine smanjiti za 109 miliona do 2050. godine, što je više nego trostruko u odnosu na njihovu prethodnu nepovoljnu prognozu iz 2019. godine.

ŠOLE I ESKOBAR SAGLASNO PORUČILI: „Vreme je za osnivanje Zajednice srpskih opština“

Zdravstvene vlasti u kineskoj jugozapadnoj provinciji Sečuan, dozvoliće nevenčanim parovima da se registruju i zasnuju porodicu i da uživaju u beneficijama koje su do sada bile rezervisane samo za bračne parove.

To je pokušaj lokalnih vlasti da podstaknu rast natalitet.

Državni sistem registra za parove predviđa porodiljsko osiguranje koje pokriva medicinske račune, a ženama dozvoljava da zadrže platu tokom porodiljskog odsustva, prenosi Rojters.

Ove beneficije će sada biti proširene na neudate žene i muškarce u Sečuanu, u kojem stariji od 60 godina čine 21 odsto stanovništva, pokazuju podaci vladinih agencija.

Mera ima za cilj „promovisanje dugoročnog i uravnoteženog razvoja stanovništva“, navodi se u saopštenju zdravstvene komisije Sečuana.

KO STOJI IZA NAPADA DRONOVIMA NA IRANSKU VOJNU FABRIKU? Oglasila se i Amerika

Od 15. februara, bračnim parovima i svim pojedincima koji žele potomstvo, biće dozvoljeno da se registruju kod vlade u petoj najmnogoljudnijoj kineskoj provinciji, bez ograničenja broja dece za koju mogu da se prijave.

Komisija je do sada dozvoljavala samo bračnim parovima koji žele da imaju do dvoje dece da se prijave kod lokalnih vlasti.

Stanovništvo Kine se smanjilo prošle godine po prvi put u šest decenija, a očekuje se da će narednih decenija broj stanovnika u Kini dodatno opasti.

Veliki deo demografskog pada u Kini potiče od njene politike jednog deteta, nametnute između 1980. i 2015. godine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter