Izvor: BSC HAPPY
04.02.2023 u 11:48
0

TO SU RAZGLASILI DA OCRNE KINU: Peking se čvrsto protivi američkim napadima i lažima zbog incidenta sa balonom!

"Nikada nismo narušili teritoriju ili vazdušni prostor bilo koje suverene zemlje", naglasilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

Kineske vlasti se čvrsto protive američkim napadima i lažima zbog nedavnog incidenta sa kineskim balonom koji je primećen kako leti iznad Sjedinjenih Američkih Država, saopštilo je u subotu kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

– Ovo je potpuno neočekivana situacija izazvana višom silom i činjenice su vrlo jasne – navodi se u saopštenju kineske diplomatije.

– Neki političari i mediji u SAD su to razglasili da napadnu i ocrne Kinu. Kineska strana se tome čvrsto protivi – podvlači se u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju, Peking „uvek postupa u strogom skladu sa međunarodnim pravom i poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja“.

BAJDEN SAGLASAN: Podržao odluku Blinkena da ne putuje u Kinu

– Nemamo nameru da kršimo i nikada nismo narušili teritoriju ili vazdušni prostor bilo koje suverene zemlje – naglasilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

U četvrtak je sekretar za štampu Pentagona Patrik Rajder rekao da je vazdušni objekat, za koji se pretpostavlja da je kineski špijunski balon, primećen kako se kreće na severu zemlje.

Prema njegovim rečima, balon „trenutno putuje na visini znatno iznad komercijalnog vazdušnog saobraćaja i ne predstavlja vojnu ili fizičku pretnju ljudima na zemlji“.

Ministarstvo odbrane SAD je takođe istaklo da je opasno oboriti balon zbog njegove velike veličine.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Portparol je dodao da je nakon što je balon otkriven, američka vlada „odmah delovala kako bi se zaštitila od prikupljanja osetljivih informacija“.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova je pojasnio da je „dirižabl iz Kine, to je civilni vazdušni brod koji se koristi za istraživanja, uglavnom u meteorološke svrhe“.

– Pod uticajem Vesterlija i sa ograničenom sposobnošću samoupravljanja, vazdušni brod je skrenuo daleko od planiranog kursa – dodao je portparol.

Portparol je takođe izrazio žaljenje što je „viša sila“ dovela do toga da meteorološki balon uđe u vazdušni prostor SAD i rekao da je Kina spremna da ostane u kontaktu sa američkim vlastima kako bi rešila situaciju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter