Izvor: Kurir.rs/Beta
12.01.2023 u 07:57
0

„KINA PREDSTAVLJA NAJVAŽNIJI STRATEŠKI IZAZOV“: SAD i Japan usaglasili sporazum o saradnji u oblasti odbrane!

Blinken je rekao da SAD pozdravljaju novi stav Japana u oblasti odbrane i dodao da bilateralni bezbednosno-odbrambeni sporazum važi i za saradnju u svemiru.

SAD i Japan usaglasili su sporazum u oblasti odbrane, suočeni sa rastućom zabrinutošću zbog Kine i tenzijama oko Tajvana i Severne Koreje, saopšteno je kasno sinoć u Vašingtonu.

PREGOVORI U TOKU: Entoni Blinken će se uskoro sastati sa novoizabranim brazilskim predsednikom da Silveom?

„Slažemo se da Kina predstavlja najvažniji strateški izazov za dve zemlje“, izjavio je šef američke diplomatije Entoni Blinken posle sastanka u Vašingtonu sa japanskim kolegom Jošimasom Hajašijem, i odvojenog sastanka ministara odbrane dve zemlje.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Blinken je rekao da SAD pozdravljaju novi stav Japana u oblasti odbrane i dodao da bilateralni bezbednosno-odbrambeni sporazum važi i za saradnju u svemiru.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin je najavio raspoređivanje američkih snaga za brzo reagovanje na japanskom ostrvu Okinava do 2025. godine kako bi ojačali odbranu Japana, koji je zabrinut zbog rastućih kineskih aktivnosti u regionu.

Ostin je rekao da će te snage „dati doprinos poboljšanju odbrane Japana i promovisanju slobodnog i otvorenog indo-pacifičkog regiona“.

Ti ministarski sastanci dolaze uoči sastanka predsednika SAD Džozefa Bajdena i premijera Japana Fumija Kišide, koji ja najavljen za petak.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter