Izvor: Tanjug
02.06.2023 u 15:10
0

NATO POKAZAO ZUBE: Kina treba da bude transparentnija u vezi sa nuklearnim oružjem…

Do 2035. godina, Kina će verovatno imati 1.500 nuklearnih bojevih glava i, upozorio je Pentagon.

Pomoćnik generalnog sekretara NATO-a Angus Lepsli pozvao je danas Kinu da, kao globalna sila, bude transparentnija kada je reč o gomilanju nuklearnog oružja.

SIJARTO ZAGRMEO: „Ulazak Ukrajine u NATO ne može da bude na dnevnom redu u Vilnjusu“

On je na sigurnosnoj konferenciji Šangri-La u Singapuru izjavio da je NATO spreman da razgovara sa Pekingom o tom pitanju.

„Kao globalna sila, Kina ima odgovornost da bude transparentnija“, rekao je Lepsli, dodavši da su obim i tempo jačanja Kine „zaista zapanjujući“, prenosi Rojters. On je naglasio da NATO ne želi da se meša u region, već da želi da se angažuje, napominjući da Kina ima pravo da modernizuje i proširi svoje arsenale.

„NATO je otvoren za dijalog, ali ne može da zameni dijalog između SAD i Kine“, rekao je Lepsli.

U godišnjem izveštaju Pentagona o Kini, objavljenom u novembru 2022. godine, navodi se da se da je Peking ubrzao svoju ekspanziju 2021. i da sada ima više od 400 operativnih nuklearnih bojevih glava, što je brojka koja je još uvek daleko ispod američkog i ruskog arsenala.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter