Izvor: Sputnik Srbija
14.12.2022 u 12:03
0

KINA TUŽILA AMERIKU SVETSKOJ TRGOVINSKOJ ORGANIZACIJI „SAD zloupotrebljavaju mere kontrole izvoza“

Kina je pred telima Svetske trgovinske organizacije pokrenula spor protiv SAD zbog oštrih ograničenja izvoza kineskih čipova, čime Vašington želi da drugu po veličini svetsku ekonomiju ograniči u primeni najviših tehnoloških dostignuća.

Podnošenje tužbe pred telima Svetske trgovinske organizacije (STO) je način na koji se traži rešavanje kineskih zabrinutosti pravnim sredstvima i neophodan način za odbranu legitimnih interesa Kine, saopštilo je kinesko ministarstvo trgovine (MOFKOM), prenosi Global tajms.

– Poslednjih godina, SAD generalizuju koncept nacionalne bezbednosti i zloupotrebljavaju mere kontrole izvoza, što ometa normalnu međunarodnu trgovinu čipovima i drugim proizvodima, a ugrožava i stabilnost globalnog industrijskog lanca i lanca snabdevanja – navodi se u saopštenju.

Za MOFKOM, radi se o tipičnoj praksi trgovinskog protekcionizma koja narušava međunarodni ekonomski i trgovinski poredak, krši međunarodna ekonomska i trgovinska pravila, osnovne ekonomske zakone i šteti globalnim interesima mirnog razvoja.

Kina odlučno protiv da SAD ograniči Huaveju pristup američkim bankama

Kinesko ministarstvo pozvalo je SAD da odustanu od dosadašnjeg načina razmišljanja, da na vreme isprave greške i prestanu da ometaju trgovinu visokotehnološkim proizvodima kao što su čipovi kako bi normalna ekonomska razmena između Kine i SAD bila održiva; takođe, kako bi se stabilizovala svetska trgovina visokotehnološkim proizvodima.

Kineski podnesak u STO-u prvi je korak u procesu medijacije, kada se slučaj iznosi pred Apelaciono telo i dolazi nakon što je Kina već izvojevala jednu pobedu – pre nekoliko dana, odbor STO presudio je da američke carine na aluminijum i čelik, uvedene za vreme Trampove administracije 2018. ne mogu da budu opravdane interesima nacionalne bezbednosti.

Portparol kancelarije američkog trgovinskog predstavnika Adam Hodž izjavio je da su SAD primile kineski zahtev za konsultacije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– Kao što smo već saopštili NR Kini, ove ciljane akcije odnose se na nacionalnu bezbednost, a STO nije prikladan forum za raspravu o pitanjima koja se odnose na nacionalnu bezbednost – izjavio je on.

Američka vlada je početkom oktobra uspostavila kontrolu izvoza tehnologije – između ostalog, zabranila je izvoz čipova u Kinu koji su proizvedeni bilo gde u svetu uz korišćenje američke opreme.

Ova mera naštetila je globalnom lancu snabdevanja a imala je negativan efekat i među američkim proizvođačima poluprovodnika. Do 2025. američke kompanije bi mogle izgubiti 18 procentnih poena globalnog tržišnog udela i 37 procenata svojih prihoda ako SAD potpuno zabrane proizvođačima čipova da prodaju kineskim kupcima, što bi efektivno izazvalo tehnološko odvajanje od Kine, navodi se u izveštaju Boston konsalting grupe, prenosi Global tajms.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter