Izvor: Kurir.rs/RT Balkan
23.03.2023 u 14:45
1

KINESKI MIROVNI PREDLOG PROBLEM ZA SAD: „Bela kuća je pokušala da Peking drži podalje od rata u Ukrajini, ali desilo se suprotno!“

Američki zvaničnici su kineski predlog o postizanju primirja nazvali nagradom za "rusku invaziju" jer bi se time učvrstili njeni teritorijalni dobici.

Iako su javno odbacili kineski sporazum, američki zvaničnici su se našli u nezgodnoj poziciji.

Sastanci kineskog predsednika Si Đinpinga i Vladimira Putina u Moskvi, doveli su administraciju Džoa Bajdena u neugodnu poziciju.

Dvojica lidera su, između ostalog, razgovarala o situaciji u Ukrajini i mirovnom predlogu Pekinga koji je za SAD neprihvatljiv.

Međutim, nezvanično, predlog je izazvao osećaj nelagodnosti unutar američke administracije, što je dovelo do pitanja o širem pristupu Vašingtona dvema zemljama.

Jedan neimenovani zvaničnik za agenciju kaže da su Sjedinjene Države zabrinute jer bi mogle da budu saterane u ćošak zbog kineskog predloga.

Bez obzira na sumnjičavost Vašingtona, odbacivanje predloga bi omogućilo Kini da drugim državama, umornim od rata i ekonomske štete, ukaže da Vašington nije zainteresovan za mir.

Ukoliko SAD budu odbacile sporazum, Kina će insistirati na tome da se Vašington protivi prekidu vatre i okončanju rata, smatra Boni Lin iz Centra za strateške i međunarodne studije.

On navodi da će Peking imati mnogo načina da svetu američku poziciju prikaže u negativnom svetlu.

I pored toga što je Bajdenova administracija pokušavala da drži Kinu po strani od početka rata u Ukrajini, dogodilo se upravo suprotno, piše „Blumberg“ i ističe da se Si i Putin približavaju, dok istovremeno, Peking pronalazi prijemčivu publiku za svoj „diplomatski pritisak širom sveta“.

Sa druge strane, zvaničnici u Vašingtonu tvrde da njihova upozorenja upućena Pekingu imaju uticaja, te da su javna upozorenja da bi Kina mogla da pruži vojnu pomoć Rusiji, Sijevu vladu naterala da dvaput razmisli o toj ideji.

Administracija SAD je pokušala da natera Kinu da se suoči sa ukrajinskom krizom pod američkim uslovima, međutim Si insistira na sopstvenim uslovima, što izaziva izvesnu konsternaciju unutar administracije, smatra Kristofer Džonson, predsednik Kineske strateške grupe.

Pojedini analitičari veruju da je Kina odustala od boljih odnosa sa SAD u skorije vreme, te da što manje vidi priliku da sarađuje sa Vašingtonom, veća je verovatnoća da će ići drugim putem, što bi moglo da dovede do slabljenja odnosa Sjedinjenih Država sa drugim zemljama.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “KINESKI MIROVNI PREDLOG PROBLEM ZA SAD: „Bela kuća je pokušala da Peking drži podalje od rata u Ukrajini, ali desilo se suprotno!“”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter