Izvor: BSC Happy
30.01.2023 u 10:00
0

KO STOJI IZA NAPADA DRONOVIMA NA IRANSKU VOJNU FABRIKU? Oglasila se i Amerika

Izgleda da Izrael stoji iza napada dronom na iransku fabriku, kaže američki zvaničnik

-Izgleda da Izrael stoji iza napada na vojnu fabriku u Iranu– saopštio je američki zvaničnik.

Iran je tvrdio da je presreo dronove koje su pogodile vojnu industrijsku metu u blizini centralnog grada Isfahana i rekao da nije bilo žrtava ili ozbiljnije štete.

POTVRĐENO: Od februara više od 5 miliona izbeglica stiglo je u Rusiju iz Ukrajine

Portparol izraelske vojske odbio je da komentariše.

Izrael je dugo upozoravao da je spreman da pogodi iranske mete ako diplomatija ne uspe da obuzda nuklearni ili raketni program Teherana.

Portparol Pentagona brigadni general Patrik Rajder rekao je da američke vojne snage nisu bile uključene u napade u Iranu.

Da su američki zvaničnici ukazivali na izraelsku ulogu u napadu, prvi je objavio Vol Strit Džurnal, pozivajući se na nekoliko neidentifikovanih izvora.

Jedan američki zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je Rojtersu da smatra da je Izrael umešan. Nekoliko drugih američkih zvaničnika odbilo je da komentariše, osim što su izjavilida Vašington nije imao nikakvu ulogu u ovom incidentu.

Napad je usledio usred pojačane napetosti između Irana i Zapada zbog nuklearne aktivnosti Teherana i njegovog snabdevanja oružjem – uključujući i „dronove samoubice“ dugog dometa – za ruski rat u Ukrajini, kao i višemesečnih antivladinih demonstracija kod kuće.

„Morate da nas branite! Šaljite nam oružje, hitno je!“ Zelenski moli za brzu pomoć prijatelja

Izraelski napad na Iran bio bi prvi pod premijerom Benjaminom Netanjahuom otkako se prošlog meseca vratio na funkciju na čelu najdesničarske vlade u istoriji Izraela.

U Ukrajini, koja optužuje Iran da isporučuje stotine dronova Rusiji za napad na civilne ciljeve u ukrajinskim gradovima daleko od fronta, viši pomoćnik predsednika Vladimira Zelenskog povezao je incident direktno sa tamošnjim ratom.

Iran je priznao da je slao dronove Rusiji, ali kaže da su poslani pre invazije Moskve na Ukrajinu prošle godine. Moskva poriče da njene snage koriste iranske bespilotne letelice u Ukrajini, iako su mnogi tamo oboreni i pronađeni.

 

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter