Izvor: Kurir.rs/Slobodna Dalmacija
04.02.2023 u 20:59
0

KO UNIŠTI NEMAČKI ILI AMERIČKI TENK DOBIJA 65.000 EVRA!? Da li na ovaj način Rusija poručuje šta će se desiti sa NATO tenkovima!?

Usput je Amerika odlučila da pošalje i 31 tenk Abrams, što znači da će uskoro u Ukrajini biti (najmanje) oko 150 tenkova NATO-a.

Veliku euforiju na Zapadu i u Ukrajini izazvala je vest da će Nemačka u Kijev poslati tenkove Leopard 2.

ZAPAD ISPORUKOM TENKOVA UKRAJINI UŠAO U DIREKTNI RAT SA RUSIJOM? EU političari saglasi, ali se ove članice bune!?

Osim što je isporučio 14 svojih tenkova ovog tipa, Berlin je odobrio i druge zemlje koje ih imaju da ih pošalju u Ukrajinu, dovodeći broj do 112 leoparda koji će stići na front.

Usput je Amerika odlučila da pošalje i 31 tenk Abrams, što znači da će uskoro u Ukrajini biti (najmanje) oko 150 tenkova NATO-a.

Još se ne zna da li će ovi tenkovi doneti promenu na bojnom polju (Rusija ima preko 12.500 tenkova), ali je već uočljivo da su ruski propagandisti na taj način dobili poklon kakav su mogli samo da požele.

Naime, Moskva od početka rata tvrdi da se bori za „denacifikaciju kijevskog režima”, upoređujući agresiju na Ukrajinu sa borbom protiv nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu. Najava slanja nemačkih tenkova u Ukrajinu samo je pojačala taj narativ.

U četvrtak, govoreći u Volgogradu (bivši Staljingrad) povodom 80. godišnjice završetka Staljingradske bitke – koja se smatra najvećom bitkom u istoriji čovečanstva i prekretnicom Drugog svetskog rata, jer je pobeda sv. Crvena armija je započela slom nacističke vojske – ruski predsednik je to iskoristio i Vladimir Putin, rekavši da se „istorija ponavlja“:

– Neverovatno, ali istinito. Nemački tenkovi Leopard, sa ucrtanim krstovima, ponovo nam prete. I opet Hitlerovi naslednici žele da se bore protiv Rusije na ukrajinskom tlu, koristeći „banderovce“ – rekao je Putin aludirajući na pristalice ukrajinskog nacističkog saradnika Stepana Bandere, koji je posthumno dobio najviše počasti u modernoj Ukrajini i postao glavni heroj nacionalnog istorije.

3.000.000 RUBLJI ZA LEOPARDA

Najava slanja nemačkih tenkova „na Istočni front“ oživela je u Rusiji istorijska sećanja na Drugi svetski rat – u kome je sovjetska Crvena armija podnela daleko najveći teret među saveznicima u spasavanju Evrope od nacizma – što je rezultiralo nekim (ne) očekivani potezi ruskih kompanija i vladinih zvaničnika, koji sada nude visoke novčane nagrade ruskim vojnicima koji zarobe ili unište nemačke leoparde ili američke abramse.

Led je probio guverner Sibirskog Zabajkalskog regiona Aleksandar Osipov, koji je krajem prošlog meseca potpisao ukaz po kome će svaki vojnik iz tog regiona koji uspe da uhvati tenk Leopard 2 dobiti nagradu od tri miliona rubalja (39.000 evra), dok će oni koji ih unište u borbi dobiti milion rubalja (13.000 evra).

Nagrade za američkog Abramsa su upola manje: 1,5 miliona rubalja (19.500 evra) za hvatanje, ili 500.000 rubalja (6.500 evra) za uništenje.

Guverner Osipov je takođe predvideo nagrade za one koji pomažu u hvatanju ili uništavanju NATO tenkova. Tako će oni koji pomognu u hvatanju Leoparda dobiti 500.000 rubalja (6.500 evra), dok će oni koji pomognu u njegovom uništavanju dobiti 150.000 rubalja (1.950 evra).

Za pomoć u hvatanju ili uništavanju američkog Abramsa nuđene su nešto manje sume, s tim što, kao i kod Leoparda, pravo na isplatu ima do 10 „pomoćnika”.

KREMLJ: BIĆE ODUŠEVLJENI

Tada su se akciji pridružili ruski preduzetnici. Hemijska kompanija Fores, sa sedištem u Jekaterinburgu, objavila je na svom zvaničnom sajtu još izdašniju ponudu od guvernera Osipova.

Pritom, za razliku od njega, nije pravio razliku između nemačkih leoparda i američkih abramsa, niti između hvatanja i uništavanja tenkova: vojnici koji prvi unište ili zarobe leoparda ili abramsa dobiće čak pet miliona rubalja (65.000 evra), dok za svaki sledeći uništeni ili zarobljeni NATO tenk vojnicima vredi 500.000 rubalja (6.500 evra).

Pomenuta kompanija Fores otišla je i korak dalje i ponudila nagradu unapred za prvi oboreni američki borbeni avion F-15 ili F-16, ukoliko ovi avioni ikada budu isporučeni Ukrajini. U ovom slučaju, nagrada iznosi 15 miliona rubalja (195.000 evra).

„Odluka o prebacivanju zapadnih tenkova u Kijev pokazuje da NATO više ne snabdeva Ukrajinu samo odbrambenim naoružanjem, što znači da moramo da konsolidujemo i podržimo našu vojsku“, saopštila je kompanija.

Kremlj je, naravno, pozdravio ove ponude vojnicima da unište zapadne tenkove u Ukrajini, ocenivši ih kao „dodatni podsticaj” ruskim snagama da se bore.

– Novčane nagrade koje nude ruske kompanije i zvaničnici za uništavanje zapadne vojne opreme u Ukrajini neminovno će dovesti do većeg broja entuzijasta spremnih da preuzmu ovaj zadatak – prokomentarisao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dodajući da takvi predlozi pokazuju „jedinstvo i želju svih“. „da doprinese postizanju ruskih ciljeva u Ukrajini.

Peskov je još ranije tvrdio da tenkovi NATO-a „mogu i da će goreti kao i drugo zapadno oružje“, odnosno da će ruske trupe „spaliti“ sve zapadne tenkove isporučene Ukrajini.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter