Izvor: Tanjug
13.02.2023 u 16:32
0

KRAJ CRNOMORSKE INICIJATIVE? Za Ruse produženje sporazuma „nerazumno“, jer nisu ostvareni konkretni rezultati!

Ruska strana smatra nerazumnim nastavak istanbulskih dogovora i produženje sporazuma o izvozu žitarica crnomorskom rutamom, jer nisu ostvareni konkretni rezultati, izjavio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin.

U intervjuu za RTV 1 ruski diplomata je rekao da je stav Rusije o eventualnom novom produženju ovog sporazuma za još 120 dana počev od marta nepromenjen, prenosi TASS.

„Bez opipljivih rezultata u primeni memoranduma Rusija – UN, pre svega bez stvarnog ukidanja ograničenja na izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Rusije, smatramo da su nerazumni i koncept istanbulskih sporazuma i produženje dozvola za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine“, rekao je Veršinjin.

Tzv. Crnomorska inicijativa o izvozu ukrajinske hrane usvojena 22. jula prošle godine u Istanbulu prvobitno je bila ograničena na 120 dana, do 18. novembra 2022. godine, podsetio je Veršinjin.

Evropa će „za dlaku“ izbeći recesiju: Inflacija je u padu, dok uticaj rata u Ukrajini na ekonomiju „nije lako predvideti“!

„Kasnije, uz saglasnost svih strana sporazum je produžen za još 120 dana, do 18. marta ove godine“, rekao je ruski zvaničnik i dodao da se sprovođenje sporazuma o žitu zaključenog prošlog leta u Istanbulu „ne može smatrati zadovoljavajućim“.

„Sprovodi se samo crnomorska inicijativa za izvoz ukrajinske hrane i to u formatu daleko od prvobitno deklarisanih humanitarnih ciljeva: od ukupno 70 isporuka koje su se sastojale od stočnog kukuruza i stočnog žita, 47 je transportovano uglavnom u zemlje sa visokim prihodima i životnim standardom, 33 u zemlje sa prihodima iznad proseka, a samo 3 tovara su isporučena u siromašne zemlje kojima je pomoć najpotrebnija – u Somaliju, Etiopiju, Jemen, Sudan, Avganistan i Džibuti“, predočio je Veršinjin.

Ruski poljoprivredni proizvodi nisu eksplicitno navedeni na listi zapadnih sankcija, ali Moskva ukazuje da prepreke za novo produženje sporazuma proisteklih iz istanbulskih dogovora i izvoz ruskih žitarica i đubriva predstavljaju blokade novčanih transakcija i plaćanja, logistika i osiguranje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter