Izvor: BSC Happy
02.02.2023 u 16:03
0

LAVROV ISKRENO: „Odnosi Rusije i Kine nikada u istoriji nisu bili ovako dobri kao sada“

Odnosi između Rusije i Kine ne poznaju granice i kvalitetniji su od tradicionalnih vojnih saveza, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

– Prisustvo oblasti od zajedničkog interesa je veoma skromna karakteristika naših odnosa, rekao je on.

– U našim deklaracijama je već zapisano da, iako ne stvaramo vojni savez, naši odnosi su kvalitetniji od vojnih saveza u njihovom klasičnom smislu, i nemamo granica, a ni tabu tema. To je ono što se dešava, rekao je on.

Dodao je da su njihovi odnosi su zaista najbolji u istoriji i Sovjetskog Saveza i Narodne Republike Kine i Ruske Federacije.

RUSIJA I EGIPAT UDRUŽUJU SNAGE: Lavrov naglašava da se zalažu za pokretanje pregovora između Palestine i Izraela

– Naš zajednički interes je prvenstveno da nam se omogući da se razvijamo na osnovu naših nacionalnih planova u okviru postojećih normi međunarodne trgovine, odnosno pravila Svetske trgovinske organizacije (STO), a u okviru samog sistema koji je Zapad stvorio, počev sa institucijama Breton Vudsa – Međunarodnim monetarnim fondom i Svetskom bankom, rekao je visoki diplomata.

On je ponovio da je Rusiji bilo potrebno 17 godina da uđe u STO, a po ulasku u organizaciju zemlja je prihvatila njihova pravila, koja su generalno bila pravila fer konkurencije, rekao je Lavrov.

– Rad tela za rešavanje sporova blokiran je u STO upravo zato što Kina pobeđuje Ameriku na sopstvenom terenu po sopstvenim pravilima i ima sve razloge da traži kompenzaciju, koju će joj svakako dodeliti Telo za rešavanje sporova STO, ako SAD dozvole ovom telu da radi, dodao je on.

Prema rečima ministra spoljnih poslova, Amerikanci zauzimaju čisto birokratski i, u najgorem smislu te reči, sovjetski partijski pristup – oni jednostavno blokiraju imenovanje novih članova ovog tela na postojeće upražnjene pozicije, a tu nema kvoruma.

Ovo traje godinama, rezimirao je Lavrov.

– Upravo zato što će Kina dobiti sve ove sporove sa SAD, oni su započeli reformu STO, javno izjavljujući da ta reforma treba da bude zasnovana na interesima SAD i Evropske unije. A svima ostalima će biti rečeno gde pripadaju i kako da se ponašaju, naglasio je on.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter