Izvor: Kurir.rs
16.03.2023 u 10:00
0

LEOPARD KOALICIJA ZA UKRAJINU: Ove zemlje donirale su tenkove za formiranje prve nove brigade sa zapadnim tenkovima!

Nemačka inače u svom naoružanju ima 223 tenka Leopard 2 u verzijama A5 i A6, 98 tenkova2A7 i 2A7V, dok je 55 tenkova u verziji A4 uskladišten.

Od kada je 22. januara u Ramštajnu svečano saopšteno da će Ukrajini biti donirani tenkovi Leopard 2 dogodio se mnogo. Ukrajinske posade koje us se obučavale u Poljskoj su zavrile obuku, a prva četiri komada već su u Ukrajini. Posade koje se obučavaju u Minsteru u saveznoj državi Vestfaliji u tamošnjem centru za obuku tenkovskih posada, i Saragosi u Španiji.

OBUKA UKRAJINSKIH TENKISTA NA AMERIČKIM TENKOVIMA ABRAMS ULAZI U ZAVRŠNU FAZU: Isplivao snimak sa bojevog gađanja! (VIDEO)

Tenkove Leopard 2 4 komada od ukupno 8 isporučila je i Kanada, a klubu država koje će donirati tenkove Leopard 2 uvrstile su se Švedska, Norveška, a obećanje su dale i Danska i Finska. Ukupno na teritoriji Evrope ima trenutno što aktivno što na raspolaganju oko 2.000 tenkova Leopard 2.

Neki izvori ukazuju da je 88 mehanizovana brigada, ta koja je koristi tenkove Leopard 2. Inače ova brigada je formirana tekuće 2023 godine i biće opremljena zapadnim tenkovima u ovol slučaju Leopard 2.

Nemačka

Vlada Olafa Šolca dugo vremena je oklevala da tenkove Leopard 2 u verziji A5 i A6 preda vladi u Kijevu. Dosta je palo teških reči, oklevanja, da bi Šolc popustio i odlučio da pošalje prvo 14, a onda još dodatna 4 tenka leopard 2 u verzijama A5 i A6 kao i lansirne mostove. Inače kompanija Rajanmetal koja je nekad proizvodila tenk Leopard 2, a sada kreće u serijsku proizvodnju novog nemačkog tenka Panter sa topom kalibra 130 mm najavila je da će iz svojih rezervi remontovati 50 tenkova Leopard 2 i još sto strarijih Leopard 1A5 koji će takođe biti donirani Ukrajini.

Nemačka inače u svom naoružanju ima 223 tenka Leopard 2 u verzijama A5 i A6, 98 tenkova2A7 i 2A7V, dok je 55 tenkova u verziji A4 uskladišten.

Poljska

Poljska je bila jedna od najagilnijih država koja je na sva zvona objavlivalja da će donirati svoje tenkove Leopard 2A4 PL. Svašta se tu spominjalo od kompletnog broja Leoparda u naoružanju Poljske armije, koji bi bili zamenjeni sa američkim tenkovima Abrams M1A2 završilo se na isporuci prva 4 i još dodatnih 10 tenkova Leopard 2 A4 u verziji PL. Ali zato umesto Leoparda koji su Varšavi vitalni da postane regionalna tenkovska sila u tom delu Evrope i treća, ako ne i četvrta armija NATO pakta po broju guseničara isporučena je domaća modernizacija T-72 pod oznakom PT-91 Twardy i to 60 komada od ukupno 73 koliko je ta zemlja imala, jer je u junu i septembru 2022. određeni broj tih tenkova predala Ukrajini.

Kanada

Jedan od vernijih saveznika Ukrajine, Kanada isporučila je Kijevu četiri tenka Leopard 2 CAN koji su transportnim avionima iz te države prebačeni do Poljske odnosno Žešova koji je najveći NATo logistički centar za isporuku oružja Kijevu. Kanada se ubrzo zatim obavezala na donaciju jo 4 tenka Leopard 2. Inače svi isporučeni tenkovi biće u verziji A4. Kanada je od 2006 posle gorkog iskustva u Avganistanu nabavila iz Holandskih rezervi i nemačkih viškova ukupno 82 tenka Leopard 2.

Španija

Klubu donatora tenkova Leopard 2 priključila se i Španija, čija vlada je Kijevu donirala 4 tenka Leopard 2E, a onda kada je počela obuka 10 tenkovskih posada su Saragosi zajedno sa kojima je i 15 tehničara za opravku i održavanje tenkova Leopard 2. Španija u svom naoružanju ima ukupno 327 tenkova Leopard 2 od toga 108 u verziji A4 i 219 u verziji 2E.

Portugal

Tenkovskom klubu koji će donirati tenkove Leopard pridružio se i Portugal, koji će donirati 3 tenka u verziji A6. Inače Portugal u svom naoružanju ima 37 tenkova Leopard 2 u verziji A6.

Skandinavija

U donaciji tenkova Leopard 2 priključile su se i skandinavske zemlje poput Norveške, Danske, Švedske i Finske. Konkretan korak preduzele su dve zemlje Norveška članica NATO i Švedska koja pretenduje na članstvo u alijansi, ali je u nemilosti Turske zbog Kurda.

Norveška

Ova zamelja se takođe obavezala na donaciju tenkova Leopard 2 Ukrajini i to 4 komada. Norveška u svom naoružanju ima 36 tenkova Leopard 2 u verziji A4 od kojih je 16 uskladišteno i konzervirano.

Švedska

Ova najveća skandinavska zemlja takođe se obavezala da će Kijevu donirati 10 tenkova Strv 122 što je zapravo švedska oznaka za tenk Leopard 2. Inače Švedska poseduje 120 tenkova Leopard 2 u verziji A5.

Danska

Susedna Danska se takođe obavezala da će donirati tenkove Leopard 2, ali broj nije poznat. Danska ima ukupno 44 tenka Leopard od kojih je 15 modifikovano na verziju 2A7V, koji se nalaze u okviru NATO borbene grupe na Baltiku

Finska

Svoj doprineos tenkovskoj kolaiciji spremna je da pruži i Finska i da donira svoje tenkove Leopard 2. Međutim za sada nije poznat broj tenkova koje bi Helsinki donirao Kijevu. Finska ima u svom naoružanju 200 tenkova Leopard 2. od toga 100 u verziji A4 je uskladišteno, a 100 u verziji A6 je operativno.

Švajcarska je zemlja koja ima ukupno 134 tenka Leopard 2 u verziji 2A4 poznat i po lokalnoj oznaci Pz -87Leo. Nemačka je inače početkom marta 2023. uputila zahtev Bernu da od njih kupe 96 tenkova, koji bi bili remnotovani i zamenili bi tenkove ruske proizvodnje u onim članicama koje su svoje tenkove isporučili Kijevu. Tu se misli pre svega na Češku i Slovačku koje imaju po 1 tenk tipa Leopard 2, a obećena im je pre godinu dana isporuka još po 13 tenkova. Ukupno obe države trebale bi da imaju po 14 tenkova Leopard 2.

Zemlje koje su odbile da isporuče tenkove Leopard 2 su Austrija koja ima 56 tenkova u verziji A4, zatim Grčka koja je objasnila da tenkovi Leopard predstavljaju strateško oružje za odbranu od Turske. Inače Grčka u svom naoružanju ima 183 tenka u verziji A4 i 170 u verziji Leopard 2A6 HEl kojih ima 170. Među članicama kluba Leopard 2 koje su odbile Kijev su Mađarska koja ima 12 tenkova Leopard 2 od ukupno naručena 44 komada u verziji A7 i Turska koja ima 316 tenkova Leopard 2 u verziji A4.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter