Izvor: sputniknews.com
04.05.2022 u 17:11
0

LICEMERNO! Nemačka ukinula dotok gasa, a Poljska našla virtuelni revers! Nikad VEĆA EVROPSKA POTRAŽNJA za RUSKIM GASOM koji ide preko Ukrajine!

Nemačka je 2. maja zaustavila fizički revers ruskog gasa Poljskoj preko gasovoda „Jamal-Evropa“, ali se pojavio virtualni revers iz Italije i Francuske. Istovremeno s tim, zahtevi evropskih potrošača za ruskim gasom u tranzitu preko Ukrajine ove nedelje uvećani su u proseku za 43 odsto, saopštio je portparol „Gasproma“ Sergej Kuprijanov.

Nemačka je 2. maja zaustavila fizički revers ruskog gasa u Poljsku preko gasovoda ‘Jamal-Evropa’. Međutim, odmah se pojavio virtuelni revers za Poljsku, od prijavljene potražnje potrošača u Italiji i Francuskoj, koje se obezbeđuju preko poljskog koridora… Istovremeno, ove nedelje su u proseku za 43 odsto povećani zahtevi evropskih potrošača za isporuku ruskog gasa u tranzitu preko Ukrajine“, navodi se u saopštenju na Telegram kanalu „Gasproma“.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

I SLOVAČKA ODJAVILA EVROPSKU UNIJU ZBOG RUSIJE! SVE SE RASPADA! Brisel je upravo dobio najjači udarac iz Bratislave

Virtuelnim reversom predviđeno je da Poljska formalno kupuje gas od Fancuske i Italije, ali faktički uzima ovu količinu iz tranzita koji prolazi kroz njenu teritoriju.

Poljska, između ostalog, koristi ovaj gas za ubrizgavanje u svoja podzemna skladišta. Istovremeno, objekti podzemnog skladištenja gasa u Evropi sada su popunjeni u proseku za 34 odsto, a objekti u Poljskoj – za 80 odsto“, istakao je Kuprijanov.

Ruska kompanija je ranije saopštila da je Poljska, nakon što su vlasti odbile da ruski gas plaćaju u rubljama, počela da dobija „plavo gorivo“ preko fizičkog reversa gasovodom „Jamal-Evropa“ od Nemačke.

Gasovod „Jamal – Evropa“ i Ukrajinski sistem za transport gasa, zajedno sa gasovodom „Severni tok 2“, čine glavne rute za isporuku gasa iz Rusije u Evropu.

Ugovorne obaveze „Gasproma“ prema Ukrajini za tranzit za tekuću godinu iznose 40 milijardi kubnih metara, odnosno oko 109,6 miliona kubnih metara dnevno. Dugoročni ugovor „Gasproma“ i Poljske za tranzit gasa preko gasovoda „Jamal-Evropa“ istekao je 2020. godine i od tada kompanija rezerviše njegove kapacitete putem aukcija.

Podsetimo, „Gasprom“ je 27. aprila obustavio izvoz gasa bugarskoj kompaniji „Bulgargas“ i poljskoj kompaniji „PGNiP“ zbog toga što isporuke energenta nisu platile u skladu s novom shemom isplate u rubljama. Nakon toga, Francuska je sazvala vanrednu sednicu Saveta ministara EU, na kojoj je jednoglasno osuđena jednostrana odluka ruske kompanije.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter