Izvor: Kurir.rs
19.05.2023 u 14:35
0

RUSIJA ĆE BITI GLADNA TEHNOLOGIJE: Lideri G7 ponovili nepokolebljivu podršku Ukrajini i zatražili povlačenje ruskih trupa

G7 zahteva da Rusija „odmah, potpuno i bezuslovno povuče svoje trupe i vojnu opremu sa cele međunarodno priznate teritorije Ukrajine“.

Lideri Grupe sedam (G7) saopštili su danas da su obezbedili novčanu pomoć za Ukrajinu za ovu godinu i početak 2024. godine, pošto su ponovili svoju posvećenost pružanju finansijske i vojne podrške u njenoj borbi protiv Rusije.

RUSIJA OŠTRO REAGOVALA NA LAŽNE NAVODE: „Uspešno odbijamo svaki neprijateljski napad“

„Danas preduzimamo nove korake kako bismo osigurali da Rusija nezakonita agresija na suverenu državu Ukrajinu ne uspe i kako bismo podržali ukrajinski narod u njegovoj potrazi za pravednim mirom zasnovanom na poštovanju međunarodnog prava“, navodi se u saopštenju lidera G7 koji su se sastali u Hirošimi.

Dodaje se da se „pravičan mir ne može ostvariti bez potpunog i bezuslovnog povlačenja ruskih trupa i vojne opreme i to mora biti uključeno u svaki poziv na mir“.

Lideri kažu da „podrška Ukrajini neće prestati“ i da će se zemlje „zajedno suprotstaviti ilegalnom, neopravdanom i ničim izazvanom agresorskom ratu Rusije protiv Ukrajine“.

U saopštenju se dalje navodi da je G7 „izrazila svoju najveću zabrinutost zbog krajnje neodgovornog zauzimanja i militarizacije Zaporoške nuklearne elektrane od strane Rusije“.

Lideri su se složili da nastave da podržavaju napore Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da ojača nuklearnu bezbednost i bezbednost u Ukrajini.

„Neodgovorna nuklearna retorika Rusije, podrivanje režima kontrole naoružanja i izrečena namera da se nuklearno oružje rasporedi u Belorusiji su opasni i neprihvatljivi“, kaže se u saopštenju,

U saopštenju, lideri Grupe sedam nacija su rekli da će Rusija ostati „gladna napredne tehnologije, industrijske opreme i uslugama koje podržavaju njenu ratnu mašinu“.

Lideri su se dogovorili o dodatnim sankcijama Moskvi. Mere će ograničiti izvoz predmeta „kritičnih za Rusiju na bojnom polju“. Sankcije će takođe biti usmerene na grupe optužene za premeštanje materijala na front za Moskvu.

„Obnavljamo našu posvećenost pružanju finansijske, humanitarne, vojne i diplomatske podrške koja je potrebna Ukrajini onoliko dugo koliko je potrebno.

„Uvodimo dalje sankcije i mere kako bismo povećali troškove Rusiji i onima koji podržavaju njene ratne napore. Takođe gradimo na uspehu naših napora da osiguramo da Rusija više ne bude u stanju da koristi raspoloživu energiju protiv sveta.“

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter