Izvor: BSC Happy
30.03.2023 u 11:42
0

MAĐARSKO „NE“ NATO: Odlaže se prijem Švedske!

Mađarska odlaže prijem Švedske u NATO zbog pritužbi zbog kritika iz Stokholma na politiku premijera Viktora Orbana, izjavio je u sredu portparol mađarske vlade.

Premošćivanje jaza zahtevaće napor na obe strane, rekao je portparol Zoltan Kovač. Švedska i njen sused Finska zatražili su da se pridruže vojnom savezu NATO prošle godine nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Ali proces su zadržale Mađarska i Turska.

PAPA FRANJA LOŠE? Hospitalizovan!

Nakon višemesečnog odugovlačenja Orbanove vladajuće stranke Fides, mađarski parlament je u ponedeljak odobrio nacrt zakona kojim se Finskoj dozvoljava da se pridruži NATO-u, ali švedski zakon je i dalje na zastoju.

 – U slučaju Švedske, postoji veliki broj pritužbi koje treba rešiti pre nego što se ratifikuje prijem zemlje – rekao je Kovač na svom blogu.

Švedski predstavnici su „u više navrata želeli da razbiju Mađarsku diplomatskim putem, koristeći svoj politički uticaj da naškode mađarskim interesima“, rekao je on, pozivajući se na švedske kritike zbog erozije vladavine prava od strane Orbanove vlade u poslednjih 13 godina.

Orban negira ove navode. 

„BRATSKA NACIJA HRVATSKA…“: Kijev zahvalan Hrvatskoj na 14 helikoptera!

On je rekao da je Stokholm godinama zauzeo „neprijateljski stav“ prema Budimpešti.

 – Dodavanje nevolja i pritužbi Ankare ne ostavlja mnogo prostora za manevrisanje, barem ne dok Šveđani ne počnu da menjaju melodiju i pomognu da ove dugotrajne rane zarastu –  rekao je Kovač.

Turski predsednik Tajip Erdogan rekao je prošle nedelje da će turski parlament takođe početi da ratifikuje prijem Finske. Ali je uzdržala da odobri kandidaturu Švedske, optužujući je da pruža utočište kurdskim militantima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter