Izvor: Tanjug
08.03.2023 u 17:50
0

BLOKIRANA GRČKA: Masovni štrajk radnika paralisao Atinu, na ulicama hiljade ljudi!

Hiljade radnika u Grčkoj danas štrajkuje u znak protesta zbog tragične željezničke katastrofe koja je pogodila ovu zemlju i u kojoj je poginulo 57 ljudi.

Krovni sindikat koji okuplja stotine hiljada radnika javnog sektora, pozvao je na celodnevni štrajk i protest zbog „zločina“, a brojni učenici i grupe nastavnika su rekli da će se pridružiti mitinzima.

Javni prevoz je danas u prekidu širom zemlje zbog štrajka koji je organizovao Sindikat javnih službenika Grčke, prenosi Katimerini.

„ŠTA SI JELA, ŠTA SI PILA, JESI TI TO NJIH TROJE RODILA?“ Keruša i troje štenadi spaseni iz ruševina u Turskoj posle mesec dana (FOTO)

Sindikati radnika u javnom prevozu pozvali su zaposlene da prisustvuju mitingu u 13 časova na trgu Sintagma u Atini i da „zahtevaju bezbedan i moderan javni prevoz i preduzimanje mera za bezbednost radnika i putnika”.

Brodovi i trajekti će takođe danas ostati u lukama, pošto je sindikat pomoraca, Panhelenska pomorska federacija, takođe odlučio da se pridruži štrajku.

Putnički voz sa 350 putnika sudario se u blizini Larise sa teretnim vozom koji je saobraćao istim kolosekom u suprotnom smeru. Nakon sudara izbio je požar.

Nesreća koja se dogodila 28. februara izazvala je nezadovoljstvo javnosti zbog katastrofalnog stanja grčke železničke mreže, a radnici štrajkači poručuju da su za to krive godine zanemarivanja, nedovoljnog ulaganja i broja zaposlenih, što je sve posledica decenijske dužničke krize u zemlji.

Katastrofa je izazvala proteste širom Grčke, a više od 10.000 ljudi okupilo se u nedelju u Atini, puštajući stotine crnih balona u nebo.

ATINA U PAKLU: Nakon železničke katastrofe građani hoće pravdu

Železnički radnici su od četvrtka organizovali neprekidne, 24-časovne štrajkove, čime je mreža zaustavljena, a oni kažu da njihove zahteve za poboljšanjem bezbednosnih protokola godinama niko ne čuje.

-Napravićemo bezbednu železnicu tako da niko više nikada ne doživi tragičnu nesreću poput ove u Tempiju -navodi se u saopštenju glavnog sindikata železničara.

Grčka je privatizovala železnicu 2017.godine prodajom italijanskoj državnoj kompanij „Ferrovie dello Stato Italiane“ i ona sada posluje pod imenom „Hellenic Train“.

Očekivanja su bila da će narednih godina u železničku infrastrukturu, za koju je uz italijansku, odgovrna i grčka kompanija OSE pod državnom kontrolom, biti uloženo stotine miliona evra, ali se to nije desilo.

Predsednik grčke vlade Kirjakos Micotakis rekao je u obraćanju naciji da „sve ukazuje na tragičnu ljudsku grešku“, ali je prihvatio neke od kritika, priznajući da su decenije zanemarivanja mogle doprineti katastrofi.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter