Izvor: KURIR
23.01.2022 u 11:43
0

Masovni ubica ima teretanu, 3 sobe, a štrajkovao je glađu jer ima stari Plejstejšn

Dok Anders Bering Brejvik, koji je izveo najsmrtonosniji mirnodopski napad u norveškoj istoriji, traži smanjenje kazne, neki kažu da je njegov tretman u zatvoru previše blag.

Brejvik (42) i tri sobe u ćeliji i provodi vreme u zatvoru igrajući video igrice, gledajući televiziju, vežbajući i pohađajući kurseve.

Borgen, neprofitna organizacija posvećena borbi protiv globalnog siromaštva, izvestila je da je to uobičajeno za norveški zatvorski sistem, koji se više fokusira na rehabilitaciju nego na kaznu.

Štrajk glađu zbog Plejstejšna

Pored kompjutera, Brejvik ima i svoj televizor i Plejstejšn 2, pa je tako pretio štrajkom glađu ako ne dobije Plejstejšn 3, pisao je AFP 2014. godine, prenosi Mondo.

Brejvik se žalio i na kvalitet hemijskih olovaka.

-Ako je teoretski moguće da se razvije reumatizam, ubeđen sam da bi hemijska olovka mogla da ga izazove. Ta olovka je noćna mora i ja sam frustriran njenim korišćenjem, pisalo je u Brejvikovom pismu koje je objavio Njujorker.

Brejvik u okviru svoje tri zatvorske ćelije može i da pere veš i kuva. Tako je čak pravio medenjake za zatvorsko takmičenje, preneo je BBC.

Ima pristup i novinama, dvorištu i ima pravo na telefonske pozive.

Prema izveštaju, mnogi norveški zatvori zabranili su zatvorske rešetke, dizajnirajući ćelije tako da liče na sobe u studentskim domovima. Oni takođe pružaju “mnoštvo programa i kurseva koje se mogu naći u tradicionalnim rekreativnim centrima“.

Norveška je takođe zabranila doživotne kazne, čime je maksimalna moguća zatvorska kazna iznosila 21 godinu. Međutim, postoji dodatak pravilu koji dozvoljava vlastima da produžavaju kazne u razmacima od pet godina za one za koje smatraju da bi predstavljali opasnost po društvo ako budu pušteni na slobodu.

Neki ljudi, posebno oni koji su preživeli Brejvikov napad, rekli su da zbog prirode njegovog zločina ne bi trebalo da ima iste privilegije kao ostali norveški zatvorenici.

Brejvik je 2011. godine aktivirao bombu u Oslu, ubivši osam ljudi. Ubrzo nakon toga, odvezao se do ostrva Utoja, gde je otvorio vatru na letnji kamp za omladinsko krilo Norveške laburističke partije, ubivši 69, od kojih su većina bili mladi.

Dobio je maksimalnu kaznu od 21 godine i ove nedelje je tražio uslovni otpust.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter