Izvor: Kurir.rs
09.05.2023 u 22:16
0

MLADI NOVINAR IZ BiH POGINUO KOD BAHMUTA: Arman nastradao kad je ukrajinske položaje pogodila ruska raketa (FOTO)

Novinar AFP-a rodom iz BiH Arman Soldin (32) nastradao je u utorak u raketnoj paljbi u blizini Časiv Jara na istoku Ukrajine.

Napad se dogodio u blizini Bahmuta koji je epicentar višemesečnih borbi na istoku Ukrajine. Tim AFP-a navodno se našao na udaru raketa Grad dok su bili sa grupom ukrajinskih vojnika.

Soldin je poginuo kad je raketa pala blizu mesta gde je ležao. Ostatak ekipe je ostao nepovređen.

– Cela agencija je devastirana gubitkom Armana. Njegova smrt je užasan podsetnik na rizike i opasnosti sa kojima se svakodnevno suočavaju novinari koji izveštavaju o sukobu u Ukrajini – rekao je predsednik AFP-a Fabris Friz.

Soldin je rođen u Sarajevu, ali je bio francuski državljanin. Počeo je da radi za AFP kao pripravnik u njegovom rimskom birou 2015. godine, a kasnije je bio angažovan u Londonu. Bio je deo prvog tima AFP-a koji je poslat u Ukrajinu nakon početka ruske invazije 24. februara 2022. godine i stigao je već sledećeg dana.

Soldin je živeo u Ukrajini od septembra. Vodio je izveštavanje tima i redovno je putovao na prve linije fronta na istoku i jugu.

Soldinova smrt znači da je ubijeno najmanje 11 novinara ili članova medijskih timova koji su izveštavali o ratu u Ukrajini, saopštile su medijske grupe Reporteri bez granica (RSF) i Кomitet za zaštitu novinara (CPJ).

– Armanov briljantan rad obuhvatio je sve ono što nas je učinilo tako ponosnim na novinarstvo AFP-a u Ukrajini. Armanova smrt je užasan podsetnik na rizike i opasnosti izveštavanja o ovom ratu. Naše misli večeras su sa njegovom porodicom i prijateljima i sa svim našim ljudima na terenu u Ukrajini – saopštio je direktor Globalne vesti agencije Fil Četvind.

Direktorka AFP-a za Evropu Kristina Buhagijar sećala se Soldina kao „energičnog i hrabrog“ mladića.

– Bio je pravi reporter sa terena i uvek spreman da radi čak i na najtežim mestima. Bio je potpuno predan svom zanatu – rekla je Buhagijar.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter