Izvor: BSC Happy
06.02.2023 u 17:06
0

„MOK JE KONAČNO SHVATIO VAŽNOST RUSKIH SPORTISTA“: Ministar sporta ističe da se veliki sportski turniri ne mogu organizovati bez učešća Rusije

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) konačno je shvatio važnost učešća ruskih sportista na međunarodnim sportskim turnirima, izjavio je u ruski ministar sporta Oleg Maticin.

– Verujemo da je Lozana shvatila da se veliki sportski turniri ne mogu organizovati bez učešća sportista iz Rusije, rekao je Matjcin u saopštenju ruskog Ministarstva sporta.

– Sport je uvek bio ujedinjujuća snaga za sportiste iz celog sveta, dok je svaki oblik diskriminacije zemlje ili sportiste u suprotnosti sa Olimpijskim pokretom, rekao je ruski ministar.

SPORT I POLITIKA RAME UZ RAME Olimpijske igre u Parizu moglo bi da bojkotuje do 40 zemalja!

– Značajno je da je predlog MOK-a za prijem ruskih sportista podržala ogromna većina članova Olimpijskog pokreta, rekao je Maticin.

– Naša zemlja je uvek striktno sledila principe postavljene Olimpijskom poveljom, koja je čvrsta u zabrani bilo kakvog oblika diskriminacije sportista, nastavio je ruski ministar.

– Štaviše, nikome ne može biti zabranjeno da učestvuje na sportskim takmičenjima zbog njegovog [nacionalnog] pasoša. Ovo je direktno kršenje ljudskih prava.

– Danas smo svedoci kako se vlade određenih zemalja otvoreno mešaju u proces donošenja odluka međunarodnih federacija [IF], pokušavajući da ih drže kao taoce upotrebom politički motivisanih alata i guraju ih da bojkotuju Olimpijske igre, primetio je on. .

– Uvereni smo da je sve ovo u suprotnosti sa Olimpijskom poveljom i da ima za cilj destabilizaciju i eventualno uništenje olimpijske porodice. Istorija nas uči da bojkoti nikada ne postižu svoje ciljeve, i da na kraju brutalno kažnjavaju narednih nekoliko generacija sportista, rekao je on.

Dana 26. januara, ukrajinski ministar omladine i sporta Vadim Gutsajt objavio je na svojoj stranici na Fejsbuku (zabranjena u Rusiji, u vlasništvu Meta Platforms, Inc. koja je u Rusiji priznata kao ekstremistička) da ukrajinski NOK (Nacionalni olimpijski komitet) razmatra bojkot Letnje olimpijske igre u Francuskoj 2024. ako je ukinuta zabrana učešća sportista iz Rusije i Belorusije na međunarodnim sportskim turnirima.

Izvršni odbor MOK-a je na sednici 25. januara izneo predlog da se pojedinim sportistima iz Rusije i Belorusije omogući učešće na međunarodnim sportskim turnirima, ali samo pod određenim uslovima. Sportisti iz dotičnih zemalja ne bi trebalo da „aktivno podržavaju“ rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini i moraju da se takmiče pod neutralnim statusom.

Ministri sporta Litvanije, Letonije, Estonije i Poljske su 2. februara pozvali MOK i međunarodne federacije (IF) da zabrane sportistima koji predstavljaju Rusiju i Belorusiju da učestvuju na Letnjim olimpijskim igrama 2024. u Parizu.

MOK zabranjuje međunarodno učešće Rusije

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je 28. februara 2022. izdao preporuke međunarodnim sportskim federacijama da zabrani sportistima iz Rusije i Belorusije učešće na međunarodnim turnirima, navodeći kao razlog specijalnu vojnu operaciju Moskve u Ukrajini.

Nakon preporuka MOK-a krajem februara 2022. godine, većina globalnih sportskih federacija odlučila je da zabrani sportiste iz Rusije i Belorusije na svim međunarodnim sportskim turnirima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter