Izvor: sputniknews.com
25.05.2022 u 12:26
0

MOSKVA SUMNJA DA KIJEV ISKRENO ŽELI DA SE SITUACIJA REŠI MIRNIM PUTEM: Moguć izvoz ukrajinskog žita, Rusija ne krade ni od koga!

Zamenik ministra inostranih poslova Rusije Andrej Rudenko izjavio je da Moskva sumnja da Kijev iskreno želi da se situacija reši mirnim putem, jer uslovi koje je predložio u cilju obnavljanja pregovora nisu konstruktivni. On je dodao da će izvoz ukrajinskog žita biti moguć kada ukrajinske vlasti deminiraju luke, kao i da Rusija ne krade ni od koga.

Ranije je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio da je nastavak pregovora sa Rusijom moguć samo ukoliko ruske trupe napuste ukrajinsku teritoriju.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Rusija spremna da obezbedi humanitarne koridore za prevoz hrane iz Ukrajine! Evo da li će biti razmene zarobljenika!

„Želeo bih da podsetim da je Ukrajina aktivno učestvovala u pregovorima, faktički od prvog dana početka specijalne operacije i nije postavljala nikakve uslove. Ako sada postavljaju te uslove, to će nas naterati da posumnjamo u iskrenost njihove želje da se nađe mirno rešenje“, objasnio je Rudenko.

Kijev sam obustavio pregovore

On je još istakao da je pitanje bezbednosnih garancija Kijeva razmatrano tokom pregovora, ali da je Kijev sam obustavio proces i novi pokušaji su neizvesni.

Rudenko je, komentarišući izjavu šefa kabineta Zelenskog Andreja Jermaka o mogućnosti formiranja međunarodne konsultativne grupe za razradu bezbednosnih garancija za Kijev, naglasio da „prvi put čuje za to“.

Kako je dodao, još je rano komentarisati moguće uspostavljanje ruske vojne baze u Hersonskoj oblasti.

Prema njegovim rečima, za sada nema informacija o mogućnosti učešća drugih strana u radu tribunala nad pripadnicima bataljona „Azov“ (protiv pripadnika ovog nacističkog bataljona u Rusiji je pokrenut krivični postupak).

Zamenik ministra takođe smatra da je o mogućoj razmeni zarobljenih „Azovaca“ za ruske vojnike, uključujući Vadima Šišimarina, rano diskutovati sve dok se ne okonča sudski postupak.

Rudenko je takođe naglasio da Moskva ne razmatra mogućnost razmene opozicionarskog ukrajinskog političara Viktora Medvedčuka, kojeg Kijev sumnjiči za veleizdaju i proneveru nacionalnih resursa na Krimu.

Rusija će omogućiti izvoz ukrajinskog žita, ne krademo ni od koga

Rudenko se još osvrnuo na pitanje odblokiravanja ukrajinskih luka, rekavši da je Rusija spremna da omogući humanitarne koridore za izvoz ukrajinskog žita pomorskim putem, ali da Kijev mora da obezbedi deminiranje luka.

On je takođe demantovao navode da ruska vojska izvozi ukrajinsko žito.

„Apsolutno odbacujemo ove tvrdnje. Mi ni od koga ne krademo“, istakao je on.

On je još ocenio da je Moskva spremna na dijalog sa svim zainteresovanim stranama u cilju rešenja problema sa hranom, kao i da je potreban kompleksan pristup.

„Ruska strana je uvek spremna na dijalog sa svima, koji žele mirno rešavanje svih problema“, istakao je Rudenko.

On je dodao da prepušta savesti šefu Evropske komisije Ursule fon der Lajen izjave da Moskva koristi pitanje prehrambene bezbednosti kao oružje.

Ruski zvaničnik je, pored toga, takođe prokomentarisao pritvaranje bivšeg moldavskog predsednika Igora Dodona, koji se sumnjiči za pasivnu korupciju, nezakonito bogaćenje i veleizdaju, istakavši da je to unutrašnja stvar Moldavije, ali i da je Moskva protiv svođenja računa aktuelnih vlasti u Kišinjevu sa svojim prethodnicima.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter