Izvor: Kurir.rs/Jutarnji list
02.02.2023 u 12:18
0

MRAČNA STRANA KIJEVA PONOVO U JEKU: Kako je predratna prestonica „seks turizma“ postala mesto prepuno nasilja i legla prostitucije!

Ukrajina je pre poslednjeg rata bila poznata kao glavna destinacija za seks turizam i razvila je mrežu institucija koje su brinule o seksualnim radnicima, kao i o ogromnom broju zaraženih HIV-om.

Ubistva, zlostavljanja, progoni, okupacija, razaranja, emigracija reči su koje se danas automatski asociraju na Ukrajinu. Invazija na tu zemlju donela je sa sobom patnju u razmerama koje nisu viđene na evropskom tlu od Drugog svetskog rata, a u svim ovim strahotama pomalo se zaboravilo da su i žene (i muškarci) koji rade u ukrajinskoj seks industriji postali žrtve vojni sukob.

UKRAJINA SE SVE VIŠE PRIPREMA ZA PROLEĆNU OFANZIVU: Kijevu stiže od 120 do 140 oklopnih vozila, Francuska daje i 12 topova!

– Zovu me vojnici: „Tanja, dođi na sat vremena”. Dođem i moram da ih zabavljam cele noći za iste pare kao i sat vremena – ovo je izjava ukrajinske prostitutke koju je doneo Njujork tajms u opširnom izveštaju iz Ukrajine, koji upozorava na nezavidnu sudbinu većine 53.000 radnika ukrajinske seks industrije, koji su nakon početka sukoba postali jedan od najranjivijih delova ukrajinskog stanovništva. Mnoge žene koje su tokom rata prodavale seksualne usluge za novac bukvalno su počele da strahuju za sopstveni život, izložene su pretnjama, ucenama i iznudama, sve dok zaradom više ne mogu da se izdignu iznad nivoa siromaštva.

Ukrajina je pre poslednjeg rata bila poznata kao glavna destinacija za seks turizam i razvila je mrežu institucija koje su brinule o seksualnim radnicima, kao i o ogromnom broju zaraženih HIV-om. Sada se ta mreža raspala. Značajnom delu pacijenata sa HIV-om, na primer, više nije obezbeđena adekvatna terapija jer su institucije poput Ukrajinskog centra za javno zdravlje smanjile ili ukinule aktivnosti vezane za zaštitu osoba na dnu lanca prostitucije.

Da bismo bolje razumeli nivo problema sa kojima se sada suočavaju „zaposleni” ukrajinske seks industrije, neophodno je razumeti razmere problema. Na primer, u Ukrajini je ukupno 240.000 odraslih i dece zaraženo HIV-om, od kojih su polovina žene starije od 15 godina. Broj ljudi zaraženih HIV-om se dramatično povećavao iz godine u godinu. Samo u 2021. izbrojali su 6.700 novozaraženih. Sada više od trećine ukupnog broja zaraženih više ne dobija pomoć koju su im pružale ukrajinske institucije pre rata, a više se ne sprovodi ni edukacija o smanjenju rizika od zaraze. Četrdesetak ukrajinskih centara za HIV prestalo je sa radom, nekoliko njih je oštećeno tokom bombardovanja.

Kako su se rizici posla dramatično povećali, na početku rata jedan broj seksualnih radnica pokušao je da preživi bez prostitucije, ali mnoge od njih nisu izdržale. Sada oni koji su nastavili starim poslom opstaju sa nižim cenama i manjom tražnjom. Platna moć je opala jer su se smanjili prihodi Ukrajinaca. NIT prenosi izjavu prostitutke Ljudmile, koja tvrdi da sada radi za samo 6 dolara na sat, što je upola manje od cene koju je dobijala pre rata. Ljudmila se žali: „Čak ni moji stalni klijenti više ne dolaze jer nemaju para“.

Prema Ljudmilinim svedočenjima, prilika da se zaradi novac su vojnici. Mnogi od njih su ljubazni; daju napojnicu i čak donose cveće. Ali stotine hiljada naoružanih muškaraca u uniformama koji su prošli kroz visok nivo stresa nose sa sobom visok nivo straha od nasilja i incidenata raznih vrsta za ukrajinsku seks industriju. Sada neke seksualne radnice u Ukrajini oklevaju da sednu u auto ako primete da se u vozilu nalazi više osoba.

Ukrajinski seksualni radnici se žale i američkim novinarima na činjenicu da sve češće nailaze na ljude koji nisu voljni da plate punu cenu za uslugu.

– Ponekad mi muškarci obećavaju 12 dolara, ja radim posao, a on me plaća samo 7 dolara. Kaže mi da sada manje zarađuje, a ja mu kažem, nemoj kod mene. Klijenti su nam nekada davali dobre savete, ali sada je 40 dolara sve što nam preostaje nakon što polovinu damo vlasnicima.

„Vlasnici“ u ovoj ispovesti su organizatori prostitucije, odnosno makroi.

NIT donosi i priču o muškarcu koji je pre rata pružao seksualne usluge homoseksualcima. Početkom rata živeo je u metrou jer se plašio bombardovanja, a potražnja za njegovim uslugama je potpuno eksplodirala, pa se pridružio socijalnim radnicima i tako pokušava da nadoknadi izgubljeni prihod.

Poseban problem predstavljaju brojni zavisnici među ukrajinskim prostitutkama, od kojih mnoge hodaju tankom linijom između života i smrti. Sada su im nedostupni ni programi koji su im obezbedili makar čiste igle za ubrizgavanje droge.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter