Izvor: Kurir.rs/RTV SLO
22.12.2022 u 09:15
0

NAKON ŠTO JE ZELENSKI ZAVRŠIO GOVOR U KONGRESU: Nensi Pelosi dobila ukrajinsku zastavu iz Bahmuta sa potpisom vojnika!

U govoru u američkom Kongresu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski branio je američku pomoć Ukrajini, za koju je rekao da nije dobrotvorna, već ulaganje u svetsku bezbednost i demokratiju.

KAKO JE ZELENSKI STIGAO DO SAD? Ovo nismo znali o „misterioznoj ruti“ ukrajinskog predsednika!

Zelenski je u sredu doputovao u SAD, što je njegova prva poseta inostranstvu od početka ruske vojne agresije na Ukrajinu krajem februara ove godine. U Beloj kući ga je primio predsednik Džo Bajden, koji će ovom prilikom objaviti novi paket vojne pomoći vredan 1,85 milijardi dolara.

„Vaš novac nije dobrotvorne svrhe. To je ulaganje u globalnu bezbednost i demokratiju, s kojom postupamo na najodgovorniji način“, rekao je Zelenski posle sastanka sa Bajdenom na sednici oba doma američkog Kongresa, gde je dočekan stojeća ovacija.

Prema Zelenskom, svet je previše povezan da bi bilo koja zemlja stajala po strani i osećala se sigurno. Istovremeno je pozvao demokrate i pozvao republikance da zajednički podrže pomoć njegovoj zemlji.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Njegov poziv dolazi u trenutku kada neki republikanci, koji će u januaru preuzeti većinu u Predstavničkom domu američkog Kongresa, dovode u pitanje smisao takvog obima pomoći Ukrajini. Neki republikanci čak pozivaju na zamrzavanje pomoći i preispitivanje trošenja do sada utrošenih sredstava.

Zelenski predviđa preokret za drugu godinu.

„Baš kao hrabri američki vojnici koji su branili svoje linije i pružali otpor Hitlerovim snagama tokom Božića 1944. godine, hrabri ukrajinski vojnici čine isto protiv Putinovih snaga ovog Božića“, rekao je ukrajinski predsednik kongresmenima.

Zelenski je na poklon dobio američku zastavu koja se vijorila iznad Kongresne palate u čast njegove posete.

Ukrajinski predsednik je izrazio nadu da će Kongres odobriti novu pomoć u vrednosti od dodatnih 45 milijardi dolara za odbranu „naših vrednosti i nezavisnosti“. Predvidio je preokret u ratu za narednu godinu.

Dok je insistirao da se Ukrajinci nikada neće predati, rekao je da im je i dalje potrebno više oružja. „Imamo artiljeriju, da, hvala. Da li je dovoljno? Iskreno, ne baš“, rekao je on u govoru, dodajući da im je potrebno još topova i granata za potpuno povlačenje ruskih snaga.

Po završetku govora, Zelenski je Kongresu poklonio ukrajinsku zastavu sa potpisima ukrajinskih vojnika, koje je posetio u utorak pre posete Sjedinjenim Državama na ratištu u Bahmutu na istoku zemlje, gde su u toku žestoki sukobi sa ruske snage.

Poređenja sa Čerčilovom posetom

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa Bajdenom u Beloj kući, Zelenski je rekao da izraz „pravedan mir“, koji je njegov domaćin ranije pomenuo, za njega ne znači nikakav kompromis u pogledu suvereniteta, slobode i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 17

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter