Izvor: Kurir.rs
18.03.2023 u 09:45
0

NAPRASNO SMENJEN JEDAN OD NAJBOLJIH UKRAJINSKIH KOMANDANATA: Njegove izjave o pesimizmu i slaboj obuci vojnika su izazvale buru

Poslanik ukrajinskog parlamenta Aleksij Gončarenko smatra da komandanta nije trebalo degradirati.

Komandant ukrajinskog bataljona koji je dao zapaljivi intervju za Vašington post u kojem je opisao kako loše obučene trupe slabe poziciju Ukrajine na bojnom polju – podneo je ostavku nakon što su ga pretpostavljeni degradirali na mesto komandanta bataljona 46. vazdušno-desantne brigade ukrajinske vojske.

OVO SU DESET PRAVILA PROPAGANDE KOJE KORISTI UKRAJINA: Mi ne želimo da ratujemo, samo se branimo!

Portparol ukrajinskih Vazdušno-desantnih snaga Valentin Ševčenko potvrdio je za ukrajinsko pravosuđe da je komandant kodnog imena ‘Kupol’ prebačen iz komande bataljona u Centar za obuku. On je naveo da nije imao dozvolu svog pretpostavljenog da daje izjave za medije. Ševčenko je takođe istakao da je ukrajinski oficir preuveličao gubitke svoje jedinice i da nije tačno ono što je rekao o lošem nivou obučenosti trupa za zamenu.

Vašington post je ove nedelje objavio da većina najiskusnijih ukrajinskih vojnika više ne učestvuje u bitkama na ratištima u Ukrajini i da se pesimizam širi među pojedinim ukrajinskim zvaničnicima, koji sumnjaju da će Kijev uspeti da pokrene dugo očekivanu ofanzivu. u proleće. Uticajni list je preneo izjave komandanta kodnog imena „Kupol” koji je rekao da su neiskusni vojnici kojima Kijev puni svoje redove promenili profil ukrajinskih snaga, koje takođe pate od nedostatka municije.

„U ratu je borbeno iskustvo najvrednije. Vojnik koji je preživeo šest meseci rata i vojnik koji je došao na front sa poligona su dva potpuno različita vojnika. Ova dvojica su kao nebo i zemlja. Imamo samo nekoliko vojnika sa borbenim iskustvom – rekao je u tom razgovoru ukrajinski komandant.

On je objasnio da je izašao u javnost kako bi obezbedio bolju obuku svojih vojnika. Takođe je dodao da se nada da će vojnici koje Kijev drži za kontraofanzivu biti uspešniji od neiskusnih trupa. trenutno zapoveda.

„Još uvek verujemo u čudo. Ili će biti masakra ili profesionalne kontraofanzive. To su dve opcije. U svakom slučaju, biće kontraofanziva“, rekao je Kupol za VP.

Njegove izjave izazvale su žestoku buru u Ukrajini i zapalile internet širom sveta, a sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksij Danilov tvrdi da su informacije o nedostatku profesionalnog vojnog osoblja, kao i „sumnje u anonimni ukrajinski zvaničnici o spremnosti Kijeva za dugo očekivanu prolećnu ofanzivu“.

– Pažljivo smo pratili ove novine i pre 24. februara, kada su nam svi jednoglasno rekli da će biti problema, da nećemo izdržati. Mogu da kažem da ništa od ovoga nije tačno, rekao je Danilov. Situacija je očekivano teška, kaže on, jer ih već godinu dana napada mnogo veća država.

„Znali smo da će nam biti teško. Zahvalni smo našim partnerima na podršci, ali nije prijatno podrivati situaciju u našoj zemlji iznošenjem netačnih informacij“, rekao je Danilov u reagovanju.

Poslanik ukrajinskog parlamenta Aleksij Gončarenko smatra da komandanta nije trebalo degradirati.

„Upravo takvi ljudi su nam potrebni na frontu“, napisao je Gončarenko na svom Telegram kanalu o Kupolu.

„U razgovoru je naglasio da vojnike treba još bolje obučiti. Naravno, što je ratnik bolje pripremljen, to se bolje bori. Šta nije u redu? Smatram da ovu priču treba objaviti“, rekao je on.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter