Izvor: Tanjug
30.05.2023 u 22:22
1

ČAČKAJU MEČKU: NATO izvodi VELIKE VOJNE MANEVRE u FINSKOJ

NATO organizuje vojne manevre u arktičkoj oblasti Finske, koja je domaćin prve zajedničke vežbe tog saveza otkako je postala 31. članica zapadne alijanse u aprilu.

Nadgledajući vežbu na samo dva sata vožnje od ruske granice, na jednom od najvećih evropskih poligona za artiljeriju u Rovajarviju, general-major Gregori Anderson iz 10. brdske divizije američke armije rekao je da je njegova zemlja spremna da brani Finsku.

Skoro 1.000 vojnika savezničkih snaga iz SAD, Velike Britanije i Norveške, kao i iz susedne Švedske, zajedno sa oko 6.500 finskih vojnika i oko 1.000 vozila, učestvuje u najvećoj kopnenoj vežbi savremenog doba iznad arktičkog kruga.

GLAS RAZUMA? Zamenik generalnog sekretara NATO OSUDIO REKACIJU KFOR-A

Napad Rusije na Ukrajinu bio je glavni motiv da Švedska i Finska prošle godine odustanu od dugotrajne politike vojne neutralnosti i odluče da podnesu zahtev za prijem u NATO. Vežbe su počele 27. maja i trajaće do 2. juna. Finska se formalno pridružila 4. aprila, a britanska agencija navodi da se Švedska nada članstvu do samita alijanse u julu u Viljnusu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “ČAČKAJU MEČKU: NATO izvodi VELIKE VOJNE MANEVRE u FINSKOJ”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter