Izvor: Kurir.rs/24ur
27.04.2023 u 15:10
0

NATO I SAVEZNICI UKRAJINI ISPORUČILI 1.550 OKLOPNIH VOZILA I 230 TENKOVA: Jens Stolteberg dao konkretne podatke

U Kijevu upozoravaju na prevelika očekivanja u vezi sa prolećnom ofanzivom.

NATO saveznici i partneri do sada su Ukrajini obezbedili 1.550 oklopnih vozila i 230 tenkova, saopštio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

POKVARILA SE NOVA IGRAČKA: Leopard 2 u fazi raspadanja FOTO, VIDEO

Prema njegovim rečima, ove isporuke predstavljaju više od 98 odsto borbenih vozila obećanih Ukrajini u okviru međunarodne kontakt grupe koju predvode SAD. U međuvremenu, ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov upozorio je na prevelika očekivanja u zemlji i inostranstvu u vezi sa planiranom prolećnom ofanzivom ukrajinskih snaga. Kako je rekao, očekivanja su znatno porasla posle uspeha ukrajinske vojske.

„Zajedno smo obučili i opremili više od devet novih ukrajinskih oklopnih brigada. To će Ukrajinu staviti u jaku poziciju da može da nastavi da okupira okupirane teritorije“, rekao je šef NATO-a Jens Stoltenberg na marginama sastanka sa premijerom Luksemburga Gzavije Betel u Briselu. U svakoj od pomenutih brigada trebalo bi da bude nekoliko hiljada vojnika.Pored tenkova i oklopnih vozila, prema Stoltenbergovim rečima, zapadni saveznici su Ukrajini obezbedili i ogromne količine municije. Što se tiče sposobnosti ruskih snaga, generalni sekretar Federacije je rekao da ih nikada ne treba potcenjivati, jer nedostatak kvaliteta treba da zamene kvantitetom. „Vidimo da Rusija nastavlja da mobiliše sve više osoblja“, upozorio je on, ocenivši da su sukobi u Bahmutu i ​​okolini pokazali da je Moskva spremna da prihvati veliki broj mrtvih i ranjenih.

Istovremeno, Norvežanin je pozdravio prvi telefonski razgovor kineskog predsednika Si Đinpinga i njegovog ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog od početka rata. „Za Kinu je važno da bolje razume ukrajinske pozicije“, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje da li želi da se Kina umeša u mirovne pregovore, ponovo je naglasio da Peking nije osudio ruski napad i da sam Kijev mora da odluči pod kojim uslovima će pregovori biti mogući.

Na nedavnom sastanku kontakt grupe za Ukrajinu predvođene SAD u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, Stoltenberg je izrazio uverenje da će Ukrajina moći da oslobodi još više teritorije koju trenutno zauzima ruska vojska. Američki ministar odbrane Lojd Ostin, koji je bio domaćin sastanka, uverio je da podrška Zapada Ukrajini ostaje snažna čak i nakon godinu dana rata.

Stoltenberg je na sastanku u Ramštajnu potvrdio i da je Zelenski prihvatio poziv na samit NATO-a, koji će biti održan 11. i 12. jula u glavnom gradu Litvanije Viljnusu. Tamo bi članice alijanse trebalo da razgovaraju, između ostalog, o članstvu Ukrajine u alijansi. Još nije jasno da li će ukrajinski predsednik prisustvovati samitu uživo ili putem video linka.

U Kijevu upozoravaju na prevelika očekivanja u vezi sa prolećnom ofanzivom.

U međuvremenu, ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov upozorio je na prevelika očekivanja u zemlji i inostranstvu u vezi sa planiranom prolećnom ofanzivom ukrajinskih snaga. Kako je rekao, očekivanja su znatno porasla posle uspeha ukrajinske vojske. „Svakako su preterani, svi žele sledeću pobedu“, rekao je Reznikov agenciji RBK-Ukrajina povodom očekivanja, podsećajući da su se posle početka ruske invazije u početku samo nadali da će zemlja nekako preživeti. Međutim, kada su ukrajinske oružane snage pokazale uspeh, svi su počeli da veruju u pobedu“, objasnio je on i dodao da je očekivanje uspeha postalo normalno.

U međuvremenu, najmanje šest osoba je poginulo, a više od 20 je ranjeno u novim ruskim napadima širom Ukrajine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter