Izvor: BSC Happy
24.01.2023 u 18:18
0

NEMA PIĆA ZA ABORIDŽINE! Australija uvela zabranu konzumiranja alkohola kako bi sprečila nasilje – starosedeoci smatraju da su diskriminisani!

Australija je ponovo uvela zabranu prodaje alkoholnih pića u oblastima koje je pretežno naseljeno Aboridžinima, starosedeocima kontinenta.

Prema novim ograničenjima, alkohol će se prodavati u Alis Springsu samo između 15:00 i 19:00 časova svim danima osim subotom.

EKSTREMNA HLADNOĆA U AVGANISTANU: Smrzlo se najmanje 124 ljudi i preko 70.000 grla stoke

Prethodna zabrana je okončana sredinom 2022. godine nakon što je smatrana rasnom diskriminacijom.

Lider Severne teritorije, Nataša Fajls, rekla je da su mere uvedene da bi se zaštitile porodice i deca širom grada, pošto je u gradu značajno povećano nasilje.

Fajls je rekla da podaci pokazuju da je nasilje izazvano alkoholom poraslo nakon ukidanja poslednje zabrane u julu 2022. godine.

Međutim, pripadnici Aboridžina u u ovom gradu tvrde da su ovakvom odlukom diskriminisani u odnosu na ostatak zemlje.

Statistika je pokazala da je u 12 meseci do novembra 2022. godine, bilo je 2.653 incidenata u gradu koji broji 25.000 stanovnika.

Australijski premijer Entoni Albanez posetio je nedavno Alis Springs sa visokim političarima Aboridžina, uključujući poslanicu Lindu Barni i senatora Peta Dodsona.

On je rekao da su mere sprovedene u pokušaju da se pozabave širim društvenim nejednakostima koje vladaju među narodima Australije u svakom smislu. Oni se po njegovim rečima razlikuju po načinu života, zdravstvenoj sigurnosti, standardu…

Nakon sastanka sa policijom, političarima i liderima zajednice u gradu, on je rekao da će vlada početkom februara razmotriti niz zakonskih izmena, uključujući sistem u kojem će zajednice morati da se odreknu zabrane alkohola.

Albanezeova poseta dolazi u trenutku kada njegova vlada pokreće referendum za glasanje starosedelaca u parlamentu.

Glas domorodačkog naroda u parlamentu bi priznao Aboridžine u ustavu i stvorio stalni glas u parlamentu koji bi se konsultovao o pitanjima koja utiču na aboridžinske zajednice.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter