Izvor: Kurir.rs/Dojče vele
28.12.2022 u 12:10
0

NEMAČKE BOLNICE NA KORAK DO STEČAJA? „Rast cena energenata i nedostatak stručnog osoblja dovele ih na ivicu gašenja!“

Mnoge bolnice u Nemačkoj u 2023. očekuju teški finansijski problemi. To bi moglo da dovede to talasa stečajeva. Mnoge bolnice ne mogu da se nose sa rastom cena, posebno energenata.

PORTPAROL NEMAČKOG MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA IZJAVIO: „Berlin traži hitno uklanjanje nelegalnih barikada na severu KiM“

„Naše klinke se nalaze pred talasom stečaja kojeg će biti nemoguće zaustaviti“, kaže predsednik Udruženja nemačkih bolnica (DKG) Gerald Gas u razgovoru za medijsku kuću Redakcijska mreža Nemačke (RND). On smatra da će u mnogim regionima taj talas bankrota dovesti do „osetnog pada“ nivoa zdravstvene zaštite građana.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Gas se pritom poziva na redovno godišnje istraživanje koje DKG sprovodi među direktorima nemačkih klinika, a prema kojem 59 odsto bolnica u Nemačkoj očekuje da će ovu godinu da završi sa gubicima. Prošle godine taj procenat je s 43 odsto bio osetno manji. Shodno tome, procenat bolnica koje očekuju pozitivan finansijski obračun na kraju godine se za godinu dana smanjio sa 44 na 20 odsto. Samo 17 odsto ispitanih uprava klinika procenjuje da će se situacija sledeće godine poboljšati.

Gas je ocenio da su finansijska sredstva za bolnice, koje je nemačka vlada najavila kao pomoć u savladavanju povećanih energetskih troškova, „korisna, ali nedovoljna“.

„Ta pomoć ne može da ublaži strukturne probleme s kojima se nemačke klinike suočavaju zbog inflacije tj. povećanja cena u svim oblastima. Pandemija korone pokazala je da je neophodno da postoji snažan klinički sektor i potrebu teritorijalne pokrivenosti medicinskom negom. Mi ne možemo sebi da dozvolimo dalja zatvaranja klinika“, rekao je Gas.

Dalje glavobolje upravama nemačkih klinika zadaje hronični nedostatak osoblja, naročito u oblasti medicinske nege. U ispitivanju DKG, 90 odsto bolnica navodi da nije u stanju da popuni upražnjena radna mesta. Trenutno nemačkim bolnicama nedostaje 20.600 radnika u svim sektorima.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter