Izvor: Blic.rs/Kosovo online
22.11.2022 u 10:14
0

„NEMOJTE IM NAMETATI DOGOVOR“: Evo zbog čega Džon Bolton smatra da ni SAD – ni Evropska unija neće rešiti problem za Kosovo i Srbiju!

Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost u Sjedinjenim Američkim Državama u administracije Donalda TrampaDžon Bolton istakao je da su Kosovo i Srbija ti koji sami moraju da pronađu rešenje za sva otvorena pitanja.

Suđenje Pursafiju za kovanje zavere ubistva Džona Boltona nezavisno je od nuklearnih pregovora s Iranom i ne bi trebalo da utiče na njih!

– Pitanje je da li strane u dijalogu žele da pobede u raspravama iz prošlosti, ili žele da ih ostave iza sebe kako bi se fokusirali na budućnost – rekao je on.

Bolton je naglasio da su se godinama unazad međunarodni akteri trudili da reše spor između Kosova i Srbije, ali da niko od njih nije uspeo u tome.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

On je u intervjuu istakao je da nemačko-francuski predlog predstavlja privremeno rešenje i dodao da je to način na koji EU pristupa stvarima.

Prema njegovim rečima, trenutna situacija na Kosovu prevazilazi pitanje registarskih tablica.

– Na pitanje da oceni pristup EU dijalogu i aktuelnoj krizi, ocenio je da samo direktni učesnici razgovora mogu da- Ove nesuglasice nisu rešene 20 godina. Mnogi pametni ljudi su se toliko trudili da reše ova pitanja i nisu uspeli. Uzmimo sada ovo pitanje registarskih tablica, jer, koliko sam shvatio, to nije mali problem. To je pitanje vršenja vlasti Srbije na Kosovu. Ni Sjedinjene Američke Države ni Evropska unija neće rešiti ovo pitanje za Kosovo i Srbiju. Ne postoji vrsta kreativnosti izvan regiona koja će dati rešenje. Rešenje će doći ako premijer Kosova i predsednik Srbije budu imali politički kapacitet u svojim državama i kažu da će, šta god da se radi, ići napred – rekao je Bolton.

Smatra da francusko-nemački predlog, koji podseća na model dve Nemačke za postizanje konačnog sporazuma, ne vodi do konačnog razrešenja problema.

– Možda bi moglo da funkcioniše, izgleda mi poznato kada pogledam unazad, pre nekoliko godina. Ali, opet, suštinski, da li će to biti prihvatljivo za građane Srije i Kosova zavisi od njih samih. Ali, ovaj predlog manje-više zamrzava „status kvo“ za budućnost. Možda nudi prostor za pregovore, ali nije potpuno rešenje problema. Podela Nemačke nije bila rešenje problema. Podela Koreje nije bila rešenje problema. Ako tražite samo privremenu stabilnost u kratkom roku, što je način na koji EU pristupa stvarima, onda to možda ima smisla, ali ako tražite trajno rešenje, onda ovo očigledno neće raditi – kazao je Bolton.

Osvrnuo se i na ideju o razmeni teritorija, koja je ranije bila na stolu, i otkrio da je prvi put za tu ideju čuo od bivšeg britanskog premijera Tonija Blera.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter