Izvor: Kurir.rs
05.06.2023 u 10:26
0

DA LI POSTOJI DOKAZ DA IRAN PRODAJE ORUŽJE RUSIJI? Obelodanjen ugovor o isporuci granata, Kijev i London planiraju da istraže autentičnost

Taj posao bio je vredan oko 740.000 dolara. Sky News nije mogao da proveri autentičnost dokumenata. Međutim, izvor veruje da je autentičan.

Navodni ugovor o isporuci oružja u koju je Sky News imao uvid nudi prvi čvrsti dokaz da je Iran prodao oružje Rusiji za rat u Ukrajini. Ugovor od 14. septembra prošle godine odnosi se na isporuku topničkih i tenkovskih granata i raketa u vrednosti nešto većoj od milion dolara. Reč je o dokumentu od 16 stranica, ali objavljen je i povezani ugovor od pet stranica koji govori o isporuci cevi za tenk T-72 i haubice i granate.

TEST AMERIČKE STRATEGIJE: Ukrajinsku ofanzivu vodiće jedinice naoružane i obučene u NATO zemljama

„Ovo je ugovor između Iranaca i Rusa u vezi sa oružjem… Verujemo da je 100 posto autentičan“, kazao je izvor ovog medija.

Kijev i London rekli su da planiraju da istraže autentičnost materijala i da će preduzeti određene mere ako se utvrdi da je verodostojan, piše Index.hr.

„Sumnjali smo da se tako nešto događa. Čim to proverimo, moći ćemo da delujemo u skladu s tim“, rekao je Vadim Pristaiko, ukrajinski ambasador u Velikoj Britaniji. Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli podsetio je na to da su već uveli sankcije Teheranu nakon što je režim isporučio bespilotne letelice Rusiji.

„Tamo gde imamo dokaze da je Iran pružio vojnu podršku Rusiji u ruskom pokušaju invazije na Ukrajinu, preduzeli smo mere i uvek ćemo, naravno, činiti isto“, najavio je. Izvor tvrdi da je navodni ugovor o oružju dokaz da se ta podrška odnosi na oružje i drugu vojnu opremu.

Rat u Ukrajini iscrpljuje zalihe oružja na obe strane, tako da je Rusija pokušala da pojača proizvodnju unutar svoje odbrambene industrije. Ipak, Moskva je prisiljena da traži pomoć i od prijateljskih država. Ranije se već pisalo o tome da je Iran dao velike količine oružja Rusiji preko teretnih brodova na Kaspijskom moru u januaru.

Ugovor napisan na engleskom

Iako nije bilo moguće proveriti autentičnost ugovora, Sky News je dosije pokazao stručnjacima. Rekli su da je sadržaj „verodostojan“, a datum – 14. septembar 2022 – odgovara zasebnom saopštenju o ovoj vrsti transakcije koja se navodno odvija.

Sklopljen je između Ministarstva odbrane i logistike Oružanih snaga Irana i ruske državne vojne fabrike JSC Rosoboronexport. Dokument je podeljen u odeljke, svaki s numerisanim člankom, kao i svaki uobičajeni ugovor. Navedeni su ključni detalji poput plaćanja.

Napisan je na engleskom jeziku, što je uobičajeno za ugovore koje Iran sklapa s drugim zemljama, naveo je izvor. Sadrži niz pravopisnih grešaka. Peti članak ugovora govori da oružje mora da bude dostavljeno unutar 10 radnih dana nakon plaćanja, prenosi Sky News.

Sedmi članak ugovora govori o uticaju onoga što se naziva „višom silom“ iako jedna strana u dogovoru već ratuje, a druga je poznata po naoružanju.

„Nemogućnost bilo koje strane da ispuni bilo koju od svojih obveza prema ugovoru neće se smatrati kršenjem ugovora ako je to uzrokovano okolnostima više sile. Pod okolnostima više sile podrazumevaju se nepredvidive okolnosti koje su izvan razumnih granica kontrole svake strane i onemogućuju stranu da ispuni svoje obaveze. Takve okolnosti ne smeju da budu rezultat grešaka ili nepažnje stranaka i uključuju rat, štrajkove, zemljotrese, oluje, uragane, poplave, požare, epidemije, epizootije, karantinske zabrane, sabotaže“, navodi se.

Takođe je navedeno da će svaki spor koji ne bude mogao da se reši sporazumno da rešava švajcarska arbitraža u Cirihu. Deveti članak govori o zaštiti iranskih prava intelektualnog vlasništva nad njegovim oružjem.

„Nadajmo se da Iranci potkradaju Putina“

„Kupac će se pridržavati dobavljačevog intelektualnog vlasništva i autorskih prava tokom i nakon ugovora zauvek. U tom smislu kupcu nije dopuštena proizvodnja ili obrnuti inženjering iste ili slične razmere za sve navedene proizvode i sastave tokom i nakon ugovora za uvek“, tvrdi se.

Članak 14. je predviđen za potpise obe strane. Prvi aneks ugovora uključuje tablicu sa stavkama navedenim na ruskom jeziku i količinama. Uključuje 40.000 visokoeksplozivnih projektila 122 milimetara, 14.000 visokoeksplozivnih projektila 152 milimetra i 10.000 visokoeksplozivnih projektila 125 milimetara. U dodatnom aneksu nalazi se još jedna tablica iste vrste oružja.

Pukovnik Hamiš de Breton-Gordon smatra da je cena za Rusiju poprilično skupa ako se radi o tako relativno maloj količini.

„Nadajmo se da Iranci potkradaju Putina“, istakao je. Ugovor uključuje „certifikat krajnjeg korisnika“, ali ime krajnjeg korisnika ostavljeno je prazno.

„Ako je autentičan, to je dokaz da Rusiji ponestaje zaliha“

Piše da se oružje sme koristiti samo „u deklarisane svrhe i ponovno izvesti ili preneti u treće zemlje bez pisanog pristanka“. Deklarisane svrhe nisu precizirane. Dodatak ugovora je iz januara prošle godine, ali nije naveden tačan datum. Izvor je rekao je kako se smatra da su dve strane otprilike u isto vreme potpisale brojne povezane ugovore i dopunske delove.

Dodatak ugovora sadrži tablicu koja uključuje uzorke oružja u vrednosti od 741.860 dolara. Radi se o dve cevi od 125 milimetara za tenk T72, svaka cev po ceni od 85.750 dolara, i dve cevi od 122 milimetra za D-30 Haubicu, po ceni od 54.750 dolara za jednu.

Dodatak takođe navodi delove oružja koje treba poslati, uključujući 12 komada „tela granate“ i „medene čahure“ za oružje od 122 milimetra i 152 milimetra. Ukrajinski ambasador rekao je da je ugovor, ako je autentičan, dokaz da Rusiji ponestaje zaliha za ratovanje.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter