Izvor: Kurir.rs/Kineska medijska grupa
31.01.2023 u 12:09
0

ODNOSI SE MORAJU DEFINISATI – ODMAH: Kina poziva SAD da se sastanu na pola puta!

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning je u odgovoru rekla da kineska strana uvek razvija svoje odnose sa SAD u skladu sa tri principa međusobnog poštovanja, miroljubive koegzistencije i saradnje od obostrane koristi.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je u ponedeljak Sjedinjene Države da se sastanu sa Kinom na pola puta i definišu odnose dveju zemalja kroz dijalog i međusobnu dobit.

„KINA PREDSTAVLJA NAJVAŽNIJI STRATEŠKI IZAZOV“: SAD i Japan usaglasili sporazum o saradnji u oblasti odbrane!

Portparol Stejt departmenta nedavno je više puta govorio o poseti američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Kini, rekavši da će Blinken razgovarati sa kineskim političarima o tome kako da odgovorno upravlja konkurencijom, ojača saradnju u rešavanju transnacionalnih izazova i izrazi svoju zabrinutost Kini po pitanjima Tajvana, fentanila, Ukrajine i Korejskog poluostrva.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning je u odgovoru rekla da kineska strana uvek razvija svoje odnose sa SAD u skladu sa tri principa međusobnog poštovanja, miroljubive koegzistencije i saradnje od obostrane koristi.

„Istovremeno, mi ćemo čvrsto braniti naš suverenitet, bezbednost i interese razvoja“, upozorila je Mao i dodala da Kina ne beži od konkurencije „Kina spremna da komunicira i sarađuje sa američkom stranom u bilateralnim i multilateralnim oblastima na osnovu principa jednakosti, reciprociteta i međusobnog poštovanja“.

Mao je naglasila da SAD ne mogu očekivati da će se mešati u unutrašnje stvari Kine i naneti štetu interesima Kine s jedne strane, dok se s druge strane nadaju komunikaciji i saradnji sa Kinom.

Portparol je takođe rekla da je pitanje Tajvana u samoj srži ključnih interesa Kine.

Što se tiče pitanja zloupotrebe fentanila, Mao je kazala da je Kina prva u svetu zvanično odredila fentanil kao klasu i da je uzela aktivno učešće u međunarodnoj saradnji za sprovođenje Zakona u borbi protiv narkotika u okviru konvencija UN o kontroli droga.

Mao je rekla da su američke sankcije povezanim kineskim institucijama od tada ozbiljno uticale i ograničile kinesku sposobnost za borbu protiv narkotika i da bi SAD trebalo da isprave zloupotrebu fentanila kod kuće, a ne da optužuju druge i prebacuju krivicu.

Po pitanju Ukrajine i pitanja Korejskog poluostrva, portparol je ponovio da je Kina uvek posvećena promovisanju mira i pregovora u traženju političkog rešenja ovih pitanja i protivi se rečima i delima koji dolivaju ulje na vatru i intenziviraju konflikte.

Mao je pozvala američku stranu da preduzme praktične akcije kako bi se bilateralni odnosi vratili na pravi put zdravog i stabilnog razvoja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter