Izvor: Tanjug
24.02.2023 u 10:52
0

OEBS ZABRINUT ZBOG POSLEDICA SUKOBA U UKRAJINI: „Posledice će osetiti narod i u generacijama koje dolaze“

Godinu dana od ruskog vojnog napada na Ukrajinu, ovaj oružani sukob i dalje ima razorne posledice po civilno stanovništvo, koje je i dalje pod dejstvom vojnih udara, a trpi i drugo nasilje i nehumani tretman, saopštila je Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

– Posledice sukoba koji je počeo pre godinu dana osetiće narod Ukrajine i u generacijama koje dolaze, saopštio je direktor ODIHR Mateo Mekači.

On je rekao i da ODIHR nastavlja da dokumentuje kršenja ljudskih prava i da „nudi podršku žrtvama kako tokom rata tako i nakon završetka sukoba.

ORBAN PORUČIO: „U ratu u Ukrajini nema pobednika, zbog toga je potreban hitan prekid vatre“

Mekači je naglasio da kršenja ljudskih prava moraju da prestanu, a da odgovorni za njih moraju da snose pravne posledice. ODIHR prati kršenja međunarodno priznatih ljudskih prava i humanitarnog prava u Ukrajini i njihov uticaj na civile i ratne zarobljenike od 24. februara 2022, saopštio je OEBS.

Do danas, Kancelarija je obavila intervjue sa oko 140 preživelih i svedoka kršenja prava, kako u Ukrajini tako i van zemlje, pronalazeći verodostojne dokaze da je rat koji Rusija vodi u Ukrajini obeležen opštim nepoštovanjem osnovnih principa postavljenih u međunarodnom humanitarnom pravu, navodi se u saopštenju.

Dva izveštaja koje je ODIHR do sada objavio pružaju detalje o kršenjima na terenu, uključujući namerne napade na civile, upotrebu neselektivnog oružja, namerna ubistva i pogubljenja po kratkom postupku, prisilne nestanke i mučenje, i pomažu da se obezbedi odgovornost za kršenje međunarodnog prava.

Ukrajina je bila prioritet rada ODIHR-a na mnogo načina tokom prošle godine, uključujući i borbu protiv trgovine ljudima, obuku za zaštitnike ljudskih prava i u praćenju diskriminacije Roma koji su pobegli od ratnih sukoba, navodi OEBS.

U saopštenju se još naglašava i da sve strane u međunarodnom oružanom sukobu moraju da se pridržavaju međunarodno priznatih normi o ljudskim pravima i humanitarnog prava, koje izričito zabranjuje namerne i neselektivne napade na civile i štiti civilno stanovništvo u svakom trenutku od nasilja i nehumanog postupanja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter