Izvor: BSC Happy
21.03.2023 u 19:24
0

„ONI KOJI SU VAM NAUDILI BIĆE UBIJENI, AKO BOG DA“: Osveta Kurda zbog smrti 4 muškarca!

Hiljade Kurda izašlo je u utorak na ulice sirijskog grada Jinderisa razorenog zemljotresom u znak protesta zbog ubistva četvorice muškaraca dok su noć ranije palili vatru u znak proslave kurdske nove godine.

Napad na Kurde ponovo je podstakao tenzije između oružanih grupa koje podržavaju Turci i koje kontrolišu tu oblast i kurdskih stanovnika., što je dovelo do borbe za moć između rivalskih oružanih frakcija koje kontrolišu različite delove severozapadne Sirije.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, opozicioni ratni posmatrač, izvestila je da je ta grupa preuzela sedište grupe Ahrar Šarkija, naoružane opozicione grupe koju podržava Turska, u toj oblasti.

SIRIJA SE BUDI: Bašar u poseti Ujedinjenim Arapskim Emiratima!

Portparol HTS-a je odbio da komentariše ovo pitanje, ali je bilo dosta prisustva boraca grupe u gradu i oko njega dok su gomile Kurda prisustvovale sahrani žrtava.

U međuvremenu, turske snage su bile raspoređene na putu koji povezuje grad Atmeh, koji kontroliše HTS, sa Jinderisom.

Napadači koji su pucali na Kurde dok su palili vatru na proslavi praznika Novruz navodno su pripadali Džaiš al Šarkiji, odvojenoj grupi Ahrara Šarkije.

Sirijska nacionalna armija, savez različitih frakcija u toj oblasti koje podržava Turska, izdala je saopštenje u kojem osuđuje ubistvo Kurda na „najoštriji mogući način“ i obećava da će počinioce privesti pravdi. Jinderis su kontrolisali kurdski borci do 2018. kada su ga zauzeli opozicioni borci koje podržava Turska i koji ga i dalje drže.

POVUCI SE, ONDA ĆEMO RAZGOVARATI!: Bašar oštro Erdoganu!

Zauzimanje grada raselilo je mnoge Kurde, dok se oni koji su ostali žale da su često maltretirani i izloženi diskriminaciji.

 – Pozivamo na okončanje ovih kršenja i kraj demografske promene“, rekao je Zakarija Ali, jedan od kurdskih demonstranata.

 – Sav sirijski narod je naša braća, ali zločinci nisu –  U satima nakon pucnjave, neki Kurdi iz Jinderisa otputovali su u konvoju do grada Atmeh, udaljenog oko 15 kilometara, gde su pozvali HTS da preuzme kontrolu nad Jinderisom od milicija koje podržava Turska.

Dok SAD i druge zapadne zemlje označavaju Hajat Tahrir al-Šam terorističkom grupom zbog svojih istorijskih veza sa Al Kaidom, mnogi kurdski stanovnici tog područja rekli su da je smatraju boljom od grupa koje podržava Turska.

NOVI (NE)SVRSTANI: Rusija, Turska, Iran i Sirija

Lider HTS-a Abu Mohamed al-Golani sastao se sa grupom porodica žrtava u ponedeljak uveče i obećao osvetu.

 – Oni koji su vam naudili biće ubijeni, ako Bog da –  rekao je Golani grupi. Sukobi između naoružanih napadača opozicije koju podržava Turska i kurdskih boraca ostavili su na desetine mrtvih na obe strane u Siriji.

Turska je od 2016. pokrenula tri velike operacije unutar Sirije, ciljajući na glavnu sirijsku kurdsku miliciju — Jedinice za zaštitu naroda ili IPG — koje Turska smatra terorističkom organizacijom i produžetkom zabranjene Kurdistanske radničke partije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter