Izvor: Kurir.rs
14.03.2023 u 15:30
0

OPERACIJA ORION 23: Francuski vojnici izveli desant na plažu! Vojska preplavila grad Frontigan usledila pucnjava po ulicama! (VIDEO)

Neki meštani su ostali u šoku, a neki se ponašali sasvim normalno kad su ugledali vojsku.

Stanovnici juga Francuske od 23. februara od 11. marta ove godine imali su utisak da se njihov svakodnevni mirni život zaustavio i da su se za trenutak premestili na istok Evrope u Ukrajinu, kada je počela da odjekuje puščana paljba i jauču ranjenici u malim ulicama.

FRANCUSKA FINANSIRA NOVE NUKLEARNE REAKTORE

Mali grad Frontigan na Mediteranu u blizini Montpelja 28. februara 2023. u pet časova ujutro preplavila je vojska koja je na gradsku plažu izvela pomorski desant, a iz desantnih čamaca iskrcali se vojnici u punoj borbenoj opremi.Iskrcano je 700 vojnika i 150 borbenih vozila.

Ne, nije u pitanju rat, niti se Ukrajina preselila na istok Evrope, ali jeste vojna vežba „Orion 23“ u kojoj učestvuje 20.000 vojnika Francuske, Velike Britanije, Nemačke, Španije, Italije, Holandije i američkih trupa. Uglavnom radilo se najviše o pripadnicima vazdušno-desantnih i specijalnih jednica i pripadnika mornaričke pešadije. Osim francuskih padobranaca u ratnim operacijama učestvovali su i elementi Legije stranaca pre svega 2.REP ( padobranski puk), pripadnici bataljona Gurke, američki marinici, pripadnici desatnog bataljona San Marko..

Izgledalo je kao pravi okršaj na ulici, skrivanje iza objekata, samo razlika je bila u tome što je korištena manevarska municija, i što su se civili slobodno šetali među vojnicima, gde jedni druge nisu primećivali, ali bogami nisu izostali ni oni što su trčali za vojskom i to sve snimali.

Ustvari vojna vežba „Orion 23“ je dugo vremena planirana i sadržavala je više različitih scenarija modernog ratovanja.

NATO ju je označio kao najambiciozniju vojnu vežbu u protekloj deceniji. Ova vojna vežba inače je pripremana od 2020. godine, ali francuski generalštab koji je bio nosilac izvođenja proširio je elemente posle prošlogodišnje ruske vojne invazije na Ukrajinu, kako bi se vojnicima približili što realniji uslovi ratovanja i snage pripremile za sukob visokog intenziteta.

Operacija Orion 23 sastojala se iz četiri dela. Prvi deo vežbe započeo je u maju 2022, a završiće se u maju ove godine.

U vojnoj vežbi „Orion 23“ kako je navedeno učestvuje 2.300 vojnih vozila, 40 borbenih aviona, 100 dronova, 30 ratnih brodova i nosač aviona „Šarl de Gol“ na nuklearni pogon.

Inače francuska vojska svoju poslednju amfibijsku operaciju izvela je 2015. prilikom evakuacije svojih državljana iz Jemena, a pre toga u Obali Slonovače 2012. Od tad je prošlo više od dve decenije, a tek sad su nastale vojne operacije slične pravim uslovima rata.

Ono što je francuska htela da proveri bila je sposobnost delovanja zdrušenim operacijama na širokom prostoru sa više angažovanih tehničkih sredstava.

Desant na Arnland koji napada Rusija, pardon Merkur

Zamisao operacije bila je da je Francuska izvršila iskrcavanje u zamišljenoj zemlji Arnland koja je saveznička zemlja Francuske, a koju je napala susedna zemlja „Merkur“. Ono što je interesantno, a što navode i francuski mediji jeste da hipotetička zemlja merkur pokušava da uspostavi regionalnu dominaciju, prvo finasiranjem i opremanjem separtaističkih milicija koje destabilizuju južni deo zemlje Arnland, a onda počela da rapoređuje koncencionalne vojne snage u susednoj državi, prekinula sve komunikacije i pokrenula kampanju dezinformacija. Ono što je interesantno sve to je poznato i dešava se već 12 meci od kada je pokrenut invazija Rusije na Ukrajinu.

Osim amfibijskog i izveden je i masovni padobranski desant, ali i oberacija odbrane od sajber napada. Vojna vežba je bila svedimenzionalna izvedena na kopnu, moru, vazduhu, svemiru i sajber prostoru u ksladu sa onim što je Emanule Mkron nazvao „novom erom“ hibridnih pretnji.

Vojna vežba Orion 23 dolazi u trenutku kada francuski predsednik Emanuel Makron predstavlja svoju viziju modernizacije francuske vojske povećanjem ptrošnjke za vojsku sa 295 milijardi dolara na 415 u odnosu na prethodnu budžetsku godinu kako bi se napravila armija spremna za izazove novog veka kako je rekao Makron u svom obraćanju u bazi Mont de Marsan na jugozapadu Francuske.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter