Izvor: Blic.rs
18.05.2023 u 14:01
0

EVROPSKA UNIJA OSTAJE BEZ JOŠ JEDNE ČLANICE? Orbanovo „NE“ Ukrajini, rat napravio razdor između Mađarske i Brisela

Orban je unazad govorio da EU treba da ukine sankciji Rusiji, uvedene zbog invazije na Ukrajinu, navodeći da te mere produbljavaju recesiju u Mađarskoj.

Nakon što je Viktor Orban prošle nedelje javno zapitao šta je tačno svrha Evropske unije, ponovo su pokrenute spekulacije o “novom Bregzitu”.

VIKTOR ORBAN PORUČIO: „Mađarska je dovoljno snažna da ostane izvan rusko-ukrajinskog rata“

O takozvanom “hugzitu” pisalo se pre dve godine, a prošlog maja je čak mađarska desničarska Volnerova partija promenila ime u Hugzit, sa ciljem izlaska zemlje iz bloka. Orbanova Mađarska, “problematično dete” Evrope koje je dovodilo do raskola u bloku čak i u ujedinjenom odgovoru na rat u Ukrajini, sada je poslala najsnažniji signal unazad o potencijalnom izlasku iz EU.

– Moderan oblik evropske saradnje pokretale su dve misije – mir i blagostanje. Ako ne može da ispuni svoje dve originalne misije, koja je onda svrha EU? – upitao je Orban u petak tokom posete Vespremu, preneo je “Blumberg”.

Džonatan Saksti, preduzetnik i pomoćnik urednika za Bregzit Voč, napisao je u članku za “Ekspres” da je takva Orbanova retorika mogla da bude namenjena da se umili domaćoj bazi i zapreti birokratama u Briselu sa kojima je Mađarska – baš kao i Poljska (svojevremeno se govorilo i o “polegzitu”) u stalnom sukobu oko vladavine prava i evropskih fondova.

Orbanova anti-EU retorika se intenzivirala otkako je Brisel pojačao pritisak na Mađarsku. Sukobi sa blokom oko korupcije i vladavine prava naveli su Brisel da im uskrati više od 30 milijardi dolara pomoći. To je takođe otvorilo pitanja da li Orban namerava da na kraju izvede svoju zemlju iz bloka, što je vlada više puta demantovala.

Ali, nakon što je obezbedio sebi četvrti uzastopni mandat premijera i učvrstio se u svojoj ulozi – a imajući u vidu da Orban ima istorijat ovakve vrste retorike – deluje da njegove nove izjave više ukazuju na istinsku sumnju u vezi dugoročne održivosti mađarskog članstva u EU nego o zarađivanju političkih pluseva u zemlji, ističe Saksti.

Orban je unazad govorio da EU treba da ukine sankciji Rusiji, uvedene zbog invazije na Ukrajinu, navodeći da te mere produbljavaju recesiju u Mađarskoj. Takođe je pozvao EU da razmotri ukidanje pomoći Ukrajini kao način da se okonča rat, za šta su kritičari rekli da je suštinski poziv na kapitulaciju istočnog suseda Mađarske.

Iako je Mađarska članica NATO, premijer Viktor Orban odbio je da dozvoli bloku koji predvode SAD da pošalje oružje u Ukrajinu preko mađarske teritorije, optužujući saveznike iz Alijanse da potpiruju sukob „na račun evropskih interesa“.

Mađarska je u januaru blokirala oslobađanje sedme tranše oružja za Ukrajinu, a u utorak je Budimpešta iznenada blokirala i osmu tranšu vojne pomoći EU Ukrajini u vrednosti od 500 miliona evra, preko Evropskog fonda za mir (EPF).

– Mađarska je, na iznenađenje, danas blokirala isplatu osme tranše EPF za oružje namenjeno Ukrajini – rekao je izvor Anse iz Brisela.

Ukrinform.net piše da je isplata tranše bila planirana za ponedeljak 22. maja, ali da je Budimpešta blokirala odluku navodno zahtevajući “garancije” da će EPF zadržati svoju globalnu viziju u budućnosti i da neće biti korišten isključivo za naoružavanje Ukrajine.

Zabrinjavajuće po Brisel, a u svetlu poslednjih Orbanovih navoda koji mirišu na “hugzit”, nedavna anketa EU pokazala je da je mađarska podrška za članstvo u bloku opala za 12 odsto. Iako je to najoštriji pad među svim članicama EU, podrška je čak niža u Češkoj i Slovačkoj, kolegama iz Višegradske grupe među kojima je i Poljska.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter