Izvor: Tanjug
14.03.2023 u 10:03
0

PONOVO SUKOBI U NAGORNO-KARABAHU: Jermenske snage pucale na položaje azerbejdžanske vojske

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je danas da su jermenske vojne snage sinoć i rano jutros raketirale položaje azerbejdžanske vojske na granici sa Jermenijom i u nepriznatom Nagorno-Karabahu.

-Počev od večernjih časova 13. marta, pa sve do jutra 14. marta, povremeno je pucano na pozicije azerbejdžanske vojske, ukupno 19 puta -navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

ZELENSKI O TEŠKOJ SITUACIJI U BAHMUTU: „Budućnost Ukrajine odlučuje se na istočnom frontu“

U saopštenju se naglašava da su „nelegalne jermenske vojne jedinice na teritoriji Azerbejdžana“ otvorile vatru u oblasti gde je privremeno razmeštena ruska vojska, koja u nepriznatoj Republici Nagorno-Karabah nadgleda sprovodjenje mirovnog sporazuma Jermenije i Azerbejdžana.

Azerbejdžanske vojne snage su „adekvatno uzvratile“, zaključuje se u saopštenju Ministarstva odbrane Azerbejdžana.

Sukob između Azerbejdžana i Jermenije je počeo u februaru 1988. godine, kada je autonomna oblast Nagorno-Karabah , sa većinskim jermenskim stanovništvom, objavila odluku o izlasku iz tadašnje Azerbejdžanske SSR, a u septembru 1991. godine u centru te oblasti, Stepankertu, objavljeno je formiranje Nagorno-Karabahske Republike.

Vlasti Azerbejdžana su tokom kasnijeg vojnog sukoba izgubile kontrolu nad Nagorno-Karabahom, a od 1992. godine vode se pregovori o mirnom rešavanju sukoba u okviru Minske grupe OEBS-a.

Azerbejdžan insistira na očuvanju svog teritorijalnog integriteta, a Jermenija brani interese nepriznate republike, pošto Nagorno-Karabah nije strana u pregovorima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter