Izvor: Sputnik Srbija
10.06.2022 u 08:50
0

Otvoren prvi drumski most između Rusije i Kine (VIDEO)

Preko međunarodnog drumskog mosta na reci Amur, koji povezuje ruski grad Blagoveščensk sa kineskim gradom Hejheom, pušten je teretni saobraćaj.

Ceremonija svečanog otvaranja mosta za saobraćaj održana je posredstvom telekonferencije iz studija u Moskvi, Vladivostoku, Pekingu, Blagoveščensku i Hejheu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Ruske snage dopremile 100 tona humanitarne pomoći Harkovskoj oblasti!

Na platformama na obalama obe reke prisustvovali su gubernator kineske provincije Hejlungđang Hu Čangšeng i upravnik Amurske oblasti Vasilij Orlov.

Prema rečima opunomoćenog predstavnika ruskog predsednika u Dalekoistočnom federalnom okrugu Jurija Trutnjeva koji se uključio u onlajn formatu, „u današem podeljenom svetu, most Blagoveščensk-Hejhe između Rusije i Kine je od posebnog značaja“.

„Svakoga dana govorimo o okretanju Rusije ka Istoku. Ali, to okretanje ne može ostati samo na rečima. Da bi se postiglo, potrebno je proširenje Transsibirske železnice i izgradnja mostova preko Amura. Zato je ceo ovaj posao od ogromnog značaja ne samo za Daleki istok i za Amursku oblast, već za celu Rusiju“, istakao je Trutnjev.

On je dodao da će most postati „još jedna nit koja povezuje ruski i kineski narod“.

Trutnjev je podsetio da su u izgradnji mosta učestvovale hiljade ljudi kako sa ruske, tako i sa kineske strane.

„Projekat je jedinstven po tome što je realizovan bez budžetskih sredstava. Želeo bih da zahvalim svima, zahvaljujući kojima je most napravljen“, istakao je Trutnjev.



Ministar saobraćaja Rusije Vitalij Saveljev smatra da će otvaranje mosta omogućiti povećanje prometa robe do milion tona godišnje. Kako je naglasio, uveren je da će otvaranje mosta omogućiti smanjenje troškova i rokova isporuke robe u spoljnoj trgovini.

Vasilij Orlov je objavio da će prosečna cena putarine preko mosta po automobilu iznositi 8.700 rubalja, a kada se most otplati, biće i manja.

Izgradnja mosta započeta je 2016. godine. Dužina mosta iznosi 1080 metara, dok ukupna dužina mosta sa prilazima iznosi oko 20 kilometara. Most ima dve trake, a ukupna širina kolovoza je 11 metara.

U skladu sa tehničkim zadatkom, preko mosta svaki dan može da pređe 630 teretnih vozila, 164 autobusa i 68 putničkih vozila.

Izgradnja mosta koštala je 19 milijardi rubalja, od čega je 14 milijardi uloženo na ruskoj teritoriji.



*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter