Izvor: Kurir.rs/Mondo
03.06.2023 u 13:24
0

OVO SU NAJUTICAJNIJE RUSKINJE KOJE PRKOSE VREMENU: Vladaju iz senke, neke se kupaju u raskoši i bogatstvu

Iznenadiće vas lista najuticajnijih Ruskinja u svetu.

DA LI JE RUSIJA MOŽE DA IZGUBI ENERGETSKI RAT? Cene nafte stabilizovane, dok EU najavljuje da više NIKADA neće kupovati ruski gas

Maša Bentli

Procurio identitet Mata Hari 21. veka – tako u poslednje vreme strani mediji govore o Ruskinji poznatoj kao Maša Bentli. U pitanju je Marija Hodinskaja Goleniščeva, 34-godišnja profesorka na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose (MGIMO) koja je radila i u ruskoj misiji pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi. Međutim, ona ima još jedan posao. Ona je agentkinja zloglasnog GRU-a, vojne obaveštajne službe Rusije.

Maša je učestvovala u raznim GRU-ovim operacijama, recimo, vazdušnim napadima koje je Rusija izvela u Siriji.

Iako je zahvaljujući angažmanu u GRU-u stekla prilično bogatstvo, dodatno ga je ojačala poznanstvima s uticajnim Rusima.

Insider piše da je GRU Mašu navodno regrutovao 2015, kada je radila u ruskoj misiji pri UN.

Zanimljivo je da je rođena kao Marija Konovalova, a Marija Hodinskaja Goleniščeva je navodno postala nakon što je gatara njenoj majci rekla da su joj preci povezani s prinčevima Hodinski i Kutuzov-Goleniščev.

Kada je završila Fakultet za međunarodne odnose Moskovskog državnog instituta, upisala je postdiplomski iz orijentalnih studija. Tada je počela da radi i u Odseku za međunarodne organizacije Ministarstva spoljnih poslova Rusije. Potom je dobila dva ordena Ministarstva odbrane Rusije.

Ana Čepmen

Riđokosa Ana je verovatno najpoznatija špijunka iz Rusije, a bila je i model. Uhapšena je u SAD 2010. kada je bila optužena za špijunažu, a potom vraćena u Rusiju.

Rođena je u Volgofradu, a otac joj je bio KGB oficir. Pohađala je Moskovski univerzitet gde je diplomirala ekonomiju. Godine 2001. upoznala je Aleksa Čepmena za kog se udala, ali i razvela 2006. U tom periodu radila je u brojnim komanijama, a 2009. se preseila u Njujork gde je ubrzo i uhapšena. Otkad se vratila u Rusiju, radila je više poslova, i kao model i kao TV voditeljka.

Butinu je uhapsio FBI u julu 2018. kada je optužena da je delovala kao agentkinja Ruske Federacije bez prethodnog obaveštenja tamošnjih zvaničnika, kao i Ana Čepmen. Iza svega su bile njene aktivnosti oko oružja i povezanost sa Aleksandrom Toršinom, uticajnim bivšim članom ruske Dume i zamenikom predsednika Ruske centralne banke.

Marija Butina

Butina je odmalena volela oružje i kasnije je u politici promovisala prava za nošenje oružja. Putovala je često u SAD, gde se 2016. preselila sa studentskom vizom da bi završila master u Vašingtonu.

Butinu je uhapsio FBI u julu 2018. kada je optužena da je delovala kao agentkinja Ruske Federacije bez prethodnog obaveštenja tamošnjih zvaničnika, kao i Ana Čepmen. Iza svega su bile njene aktivnosti oko oružja i povezanost sa Aleksandrom Toršinom, uticajnim bivšim članom ruske Dume i zamenikom predsednika Ruske centralne banke.

Podaci FBI su pokazali i da je Marija bila u vezi sa američkim republikancem Polom Eriksonon, preko kog je probala da progura svoju agendu i utiče na spoljnu politiku Republikanske partije.

Butina je na kraju priznala krivicu, ali i na sudu izrazila žaljenje zbog svojih postupaka, rekavši: „Uništila sam svoj život“.

Uprkos tvrdnjama tužioca da je ugrozila nacionalnu bezbednost SAD, Butina je tvrdila da nije imala nameru da naudi američkom narodu. Vladimir Putin je njeno zatvaranje opisao kao bezumno.

Podaci FBI su pokazali i da je Marija bila u vezi sa američkim republikancem Polom Eriksonon, preko kog je probala da progura svoju agendu i utiče na spoljnu politiku Republikanske partije.

Butina je na kraju priznala krivicu, ali i na sudu izrazila žaljenje zbog svojih postupaka, rekavši: „Uništila sam svoj život“.

Uprkos tvrdnjama tužioca da je ugrozila nacionalnu bezbednost SAD, Butina je tvrdila da nije imala nameru da naudi američkom narodu. Vladimir Putin je njeno zatvaranje opisao kao bezumno.

Marija Zaharova

Maria Zaharova je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, nadaleko čuvena po svojim oštrim govorima.

Obično je više u stranim medijima nego njen šef ministar Sergej Lavrov. Ona je pritom majstor društvenih mreža i samo na Fejsbuku ima preko pola miliona pratilaca. Ona je bez sumnje jedno od najpoznatijih lica ruske političke scene, prepoznatljiva po oštrim sučeljavanjima sa novinarima i onima s čijim stavovima se ne slaže.

Elvira Nabiulina

Elvira je poznata kao ruska krizna menadžerka. Bivša ministarka ekonomskog razvoja je takođe prva žena na čelu centralne banke u bilo kojoj zemlji G8. Usred produbljivanja ekonomske krize u Rusiji u septembru 2015, jedan stručni časopis proglasio ju je za najboljeg šefa centralne banke u Evropi. Nagrada je stigla samo 10 meseci nakon ruskog „crnog utorka“, kada je rublja pala za 41 odsto u odnosu na dolar.

Elvira Nabiulina pokušala Putinu da da otkaz

Podizanjem ključne kamatne stope, jačanjem rublje i omogućavanjem finansijskim institucijama pristup dodatnoj likvidnosti, Nabiulina se borila protiv makroekonomske oluje sprovođenjem umerene politike.

Stranci su isticali da je ona cenjena u širim krugovima jer je obezbedila rusku finansijsku stabilnost u teškim uslovima nižih cena nafte i sankcija.

Olga Golodec

Jedina žena među devet potpredsednika vlade, Olga Golodec bila je zadužena za zdravstvo, obrazovanje i socijalni sektor u Rusiji.

Kolege su je opisivale kao nemilosrdnog, snažnog lidera, sposobnog da upravlja skoro svime. Za razliku od drugih političara, Golodec je tu došla iz poslovnog sektora, pošto je radila u u kompanijama čuvenog oligarha Mihaila Prohorova. Karijeru u državnoj službi počela je u gradskoj vladi Moskve 2010. godine, kada ju je gradonačelnik Sergej Sobjanjin imenovao za svoju zamenicu za zdravstvo i obrazovanje. Golodec je bila jedna od najbogatijih žena u Sobjanjinovom timu. Njen ukupan prihod u 2010. iznosio je skoro milion dolara.

Svetlana Mainovič

Zbog mejlova koji su nedavno procurili u javnost, svet je saznao za neviđen luksuz u kom žive zamenik ruskog ministra odbrane Sergej Šojgu i njegova supruga, koji su se inače „preventivno“ razveli da bi izbegli sankcije Zapada.

Istražitelji Fondacije za borbu protiv korupcije, koju je 2011. osnovao opozicionar Aleksej Navaljni, došli su do 8.000 poruka poslatih tokom 12 godina. Iz njih se saznalo u kom luksuzu zapravo živi Svetlana Mainovič (50), od skupocenih vila, preko jahti i rols-rojsa.

Ističe se i da joj je njen „preventivni“ razvod od Timura Ivanova prošlog leta omogućio da zaobiđe sankcije EU koje su kasnije uvedene za njenog muža. Mejlovi pokazuju da se njih dvoje zapravo uopšte nisu razdvojili.

Venčali su se 2009. godine, nakon što se Svetlana razvela od uspešnog biznismena Mihaila Manioviča.

Podaci pokazuju i da je 850.000 evra otišlo na iznajmljivanje vile u Sen Tropeu i 250.000 evra na jahte između 2013. i 2018. godine. Svetlana je uživala u kupovini u Ženevi i Parizu, gde je, između ostalog, potrošila 104.000 evra na dijamantski prsten i 150.000 evra na minđuše. Njena rođendanska zabava u Istanbulu 2018. koštala je 178.000 evra. Na Svetlaninoj šoping listi su i haljina Dolce & Gabbana od 59.500 evra i nameštaj iz 19. veka od 85.000 evra, kupljen u Belgiji.

Istražitelji su naveli i da je zvanični prihod porodice oko 25 miliona rubalja godišnje, te da ne postoji način koji bi im omogućio da vode tako luksuzan način života.

Inače, Svetlanin sin je student Oksfordskog univerziteta u Engleskoj, a njena ćerka živi u Francuskoj. I mada je njen muž pod sakcijama, ona i deca im ne podležu.

Alina Kabajeva

Za Alinu Kabajevu kažu da je prva dama Rusije iz senke. To je najveća ljubavna afera koja je pratila ruskog predsednika Vladimira Putina. Pričalo se da se on zbog nekadašnje gimnastičarke Aline razveo, da mu je rodila decu, da je ona posle Ljudmile sledeća prva dama.

Uticajni list Korrespondent objavio je čak i vest da se Putin verio s Alinom. Međutim, tu priču je ubrzo pojeo mrak, povučena je, ali naklapanja su se nastavila.

Kabajeva se svojevremeno pojavila i na naslovnici Voga, a na pitanje ko je dečak koji je često uz nju, kazala je – sestrić.

U međuvremenu je prestala da se bavi sportom, ušla je u rusku Dumu, a potom – nestala. Nakon tih navoda da su se venčali, dobili jedno dete, pa potom i blizance pre par godina, poslednje što smo čuli o Alini je da se skrasila u Italiji.

Veliku pažnju je privukla iznova prošle godine kada je i ona bila na udaru sankcija Zapada.

Natalija Poklonska

Natalija Poklonska je ruska političarka, pravnica, poslanica državne dume Ruske Federacije i nekadašnja vrhovna tužiteljka Krima.

Rođena je 18. marta 1980. godine u današnjoj Luganskoj oblasti, a na Krimu je prvi put privukla pažnju 2011. godine kada je kao državna tužiteljka vodila krivični proces u vezi sa organizovanim kriminalom.

Potom je premeštena u Kijev, u kabinet Vrhovnog tužioca Ukrajine, pa ponovo otišla na Krim. Vrhovna tužiteljka Krima je postala nakon što su pre nje četvorica muškarca odbili taj posao. Na svojoj prvoj pres-konferenciji je izazvala veliku pažnju vrlo atraktivnim izgledom, a u roku od nekoliko dana je postala internet fenomen, i to zahvaljujući novim fanovima u istočnoj Aziji koji su počeli da prave njene slike u anima stilu.

Ukrajinske vlasti su protiv nje 2014. godine objavile poternicu.

Vrlo zanimljivo je da je Natalija u jednom intervjuu 2018. izjavila da je srpskog porekla, da je to davno saznala od svoje prabake Katarine Gavrilove i da su joj preci došli sa prostora Vojvodine i živeli su u Slavjanoserbsku.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter