Izvor: BSC Happy
15.03.2023 u 10:06
0

„PAD SADAMA NIJE BIO REŠENJE“: Irak ne živi bolje!

Invazijom na Irak u operaciji "Iračka sloboda" i padom Sadama Huseina 2003. godine nije došlo do revolucionarne pozitivne promene u iračkom društvu

Rat je tek počeo nakon pada više od dve decenije na vlasti, lidera Iraka, Sadama Huseina.

20. marta 2003. započela je invazija na Irak uz obećanje Sjedinjenih država da će pobedom u ratu toj zemlji doneti demokratiju i prosperitet – to se nije desilo.

ŠEF PENTAGONA U NENAJAVLJENOJ POSETI IRAKU: Vojno prisustvo od ogromnog značaja za SAD

Sadam je zbačen, suđeno mu je, a zatim je obešen 2006. godine, ali ni nakon tri godine od pada, a ni nakon smrti, Irak nije postao to što su SAD obećale.

Irak je zemlja podela, zemlja različitih verskih skupina i sekti, konstantnih sukoba i bez uticaja, kakav je nesumnjivo imala u vreme Huseina.

– Bilo bi bolje da je Sadam ostao, ne bih izgubio noge… Ovo se nikada ne bi dogodilo jer nije bilo sektaštva pod njegovom vlašću – rekao je Naser, Iračanin, koji je preživeo bombaški napad 2007. godine i kome je time završen fudbalska karijera, a nejgovom prijatelju život.

– Voleo bih da mogu da kažem svom ocu, koji je pogubljen zbog svojih principa i njegovog odbacivanja vladavina batista, da su oni koji danas vladaju zemljom brutalniiji – rekao je Lafta, državni službenik.

SARADNJA RUSIJE I IRAKA: Rašid ceni podršku Moskve u borbi protiv terorizma (FOTO)

Sam stav građana naravno da može biti subjektivan i podeljen, ali Irak danas ne živi bolje, možemo čak govoriti i o dekadenciji države i društva, koje nikada nije izašlo iz rata.

Hajder al-Abadi, irački premijer do 2018. godine je 2017. nakon pobede nad Islamskom državom izjavio:

– Časni Iračani, vaša zemlja je potpuno oslobođena. San o oslobođenju je sada stvarnost –

Nije tako, Irak nije slobodan ni danas, to govori unutrašnje stanje društva te zemlje, za koju se naivno verovalo da će prosperirati, bar se tako verovalo unutar nje same, ako jednog čoveka, od nesumnjivog uticaja, liši vlasti, slobode, a zatim i života.

 

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter