Izvor: BSC HAPPY
05.02.2023 u 18:37
0

Peking i Vašington u klinču zbog oborenog balona: Kinezi tvrde da je služio za istraživanje vremenskih prilika! (VIDEO)

Sjedinjene Države su oborile su letelicu za koju se sumnja da je kineski špijunski balon kod obale američke države Južna Karolina, nedelju dana nakon što je ušao u vazdušni prostor SAD i pokrenuo dramatičnu špijunsku sagu koja je pogoršala odnose između Pekinga i Vašingtona.

Vojni napad u subotu je odmah izazvao kritike iz Kine, koja je upozorila na „neophodne“ odgovore i insistirala da je „civilni vazdušni brod bez posade“ bio balon za istraživanje vremenskih prilika koji je zalutao u vazdušni prostor SAD „potpuno slučajno“.

Zvaničnici američke odbrane rekli su da je više lovaca i aviona za dopunu goriva bilo uključeno u misiju u subotu, ali samo jedan – borbeni avion F-22 iz vazduhoplovne baze Lengli u Virdžiniji.

Balon, koji je leteo na oko 18.300 metara, oboren je oko šest nautičkih milja od obale Južne Karoline.

OD DANAS U EVROPSKOJ UNIJI POČEO EMBARGO NA UVOZ I TRANSFER RUSKE NAFTE: Završen šestomesečni prelazni rok!

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je novinarima da je u sredu izdao naređenje da se balon skine, ali je Pentagon preporučio da se sačeka dok se to ne može uraditi iznad otvorene vode kako bi se civili zaštitili od olupina koje bi se obrušile na zemlju.

„Uspešno smo ga srušili i želim da pohvalim naše avijatičare koji su to uradili“, rekao je Bajden u Merilendu.

Do obaranja je došlo ubrzo nakon što je američka vlada naredila obustavu letova oko obale Južne Karoline zbog, kako je tada rekla, neotkrivenih „nacionalnih bezbednosnih napora“. Letovi su nastavljeni u subotu popodne.

Televizijski snimci pokazuju malu eksploziju, praćenu padom balona prema vodi. Novinska agencija Asošiejted pres saopštila je da je u toku operacija u američkim teritorijalnim vodama u Atlantskom okeanu kako bi se izvukli ostaci iz balona.

DOK BAJDEN HVALI PENTAGON ZA OBARANJE BALONA, KINA SPREMA OŠTRE KONTRAMERE: Kakav će odsada biti odnos dve najmoćnije supersile

Rojters je citirao jednog američkog vojnog zvaničnika koji je rekao da se polje krhotina prostiralo na 11 kilometara (sedam milja) okeana i da se na licu mesta nalazi više vojnih plovila.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin nazvao je operaciju „namernom i zakonitom akcijom“ koja je nastala kao odgovor na „neprihvatljivo kršenje našeg suvereniteta“ od strane Kine.

On je rekao da balon koristi Kina „u pokušaju da nadgleda strateške lokacije u kontinentalnom delu Sjedinjenih Država“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter