Izvor: Kurir.rs
13.03.2023 u 20:40
0

PEKING NA KORAK OD OFANZIVE: „Kinezi nišane američke baze od Japana do Kalifornije, izgradili arsenal „UBICA“! (VIDEO)

Dok nastavljaju da se povećavaju napetosti između Vašingtona i Pekinga oko Tajvana, američki zvaničnici strahuju da bi Kina mogla da upotrebi hipersonično oružje kako bi, u slučaju rata, uništila američke ratne avione i baze u Japanu ili Guamu.

Peking je izgradio ogroman arsenal hipersoničnog oružja – nazvanog „ubice nosača“ – s ciljem neutralizovanja američke mornarice i napada američkih objekata na Pacifiku, a Kina je već pokazala svoju vojnu moć lansiranjem dveju hipersoničnih nuklearnih raketa koje su obišle ​​svet i „prkosile zakonima fizike“.

NESAGLEDIVE PROMENE ZBOG RATA U UKRAJINI: Krenula evropska trka u naoružanju, Kina iznenadila, a ova sila profitira!

Dok nastavljaju da se povećavaju napetosti između Vašingtona i Pekinga oko Tajvana, američki zvaničnici strahuju da bi Kina mogla da upotrebi hipersonično oružje kako bi, u slučaju rata, uništila američke ratne avione i baze u Japanu ili Guamu.

Sada, stručnjaci upozoravaju da Kina koristi zelene lasere ispaljene sa satelita za prikupljanje obaveštajnih podataka za iznenadne napade raketama.

Napad u stilu Perl Harbora

Isprva se mislilo da laseri uočeni iznad Havaja dolaze s NASA-inog satelita, ali ispostavilo se da je to Daqi-1 – kineski satelit za praćenje zagađenja.

Rik Fišer, stručnjak za kinesku vojsku iz Međunarodnog centra za procenu i strategiju, rekao je da je satelit „klasičan slučaj kineske dvostruke namene“ civilne tehnologije koja takođe služi vojnim misijama. Istaknuo je da bi kineska laserska aktivnost mogla da otvori put za iznenadni napad raketama u stilu Perl Harbora na Hikam – zajednički objekat američke mornarice i avijacije. Fišer je takođe upozorio da bi Kineska narodnooslobodilačka vojska (PLA) mogla da gađa druge američke baze od Japana do Kalifornije.

„Zaista postoji sve veća kineska pretnja Havajima, ali u opštem ratu oko Tajvana PLA će verovatno ciljati američke objekte u Japanu, Južnoj Koreji, Aljasci i Kaliforniji“, rekao je Fišer.

„Kineski meteorološki sateliti koji koriste zelene lasere mogu da pomognu u preciznom ciljanju bojevih glava ‘Hypersonic Glide Vehicle’ koji će nositi balističke rakete koje lansiraju iz vazduha bombarderi Xian H-6N, a koje se mogu napuniti gorivom kako bi stigle do Havaja.“

„Laseri Daqi-1 posebno prate gustinu atmosfere i mogu da otkriju različite smerove vetra“, pojasnio je Fišer dalje.

„Ovo su upravo podaci potrebni Kiniza precizno gađanje vozila malih nuklearnih bojevih glava s višestrukim povratkom ili novijih bojevih glava hipersoničnih klizećih vozila. HGV bojeve glave nastoje da iskoriste niske putanje koje su takođe niske nadmorske visine i samim tim su vrlo osetljive na nepovoljne vremenske uslove, što zahteva preciznost vremenskih podataka koja bi bila dostupna laserskim merenjima.“

Kineski arsenal hipersoničnih projektila ranije je opisan kao ‘game changer’ od strane zapadnih stručnjaka.

Moćno oružje

Američka odbrambena obaveštajna agencija ove nedelje je upozorila da je Kina možda već rasporedila oružje koje možeda pogodi američke baze u Pacifiku. Američki odbrambeni zvaničnici veruju da Kina sada nadmašuje Rusiju u razvoju hipersoničnog oružja – koje se može kretati brzinama pet puta većim od brzine zvuka.

Najnoviji kineski projektil u službi, DF-17, postao je potpuno operativan početkom januara. DF-17 je balistička raketa srednjeg dometa s dometom do 2.500 km. Prema američkoj vojsci, sposoban je za „ekstremne manevre“ i „akcije izbegavanja“.

Kina takođe ima interkontinentalnu balističku raketu DF-41 – opremljenu hipersoničnim klizećim vozilom. Projektil može nositi 10 nuklearnih bojevih glava s dometom većim od 14.000 km – što ga čini sposobnim da pogodi bilo koju lokaciju na Zemlji, prema kineskim medijima.

Peking je takođe napravio prototip hipersonične letelice nazvan Starry Sky-2 koja bi mogla da prenosi nuklearne projektile brzinom šest puta većom od brzine zvuka.

Saradnja Britanije, SAD-a i Australije

Vest o sve većoj vojnoj snazi Kine dolazi u trenutku kada bukte napetosti između Vašingtona i Pekinga oko Tajvana za koji Kina veruje da je otcepljena pokrajina, a ne suverena nacija. Strahuje se da su Peking i Tajpej na rubu sukoba koji bi mogao da završi uvlačenjem SAD-a i potencijalno prerste u treći svetski rat.

SAD je neprestano stajao na strani Tajvana dok se suočava sa sve većom vojnom agresijom Kine. Napetosti su dodatno porasle nakon što je američka vojska oborila navodno kineski špijunski balon. U memorandumu koji je tada procurio, Mike Minihan, načelnik Komande vazdušne mobilnosti američkih vazdušnih snaga, rekao je: „Instinkt mi govori da ćemo se boriti 2025.“

Britanski premijer Riši Sunak odleteo je u nedelju u SAD na razgovore o odbrani s predsednikom Džoom Bajdenom i australijskim premijerom Entonijem Albanezeom. Svetski lideri trebalo bi da raspravljaju o sledećoj fazi programa nuklearnih podmornica AUKUS – pakta prema kojem UK i SAD pomažu Australiji u nabavi podmornica na nuklearni pogon.

„Izgradićemo globalna savezništva čvrsta kao kamen i osigurati da Ujedinjeno Kraljevstvo bude na vrhuncu odbrambenih sposobnosti, tehnologije i ekonomske otpornosti“, izvestio je Dauning Strit. Sunak je izjavio da AUKUS „povezuje veze s našim najbližim saveznicima i pruža sigurnost, novu tehnologiju i ekonomsku prednost kod kuće“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter