Izvor: BSC Happy
20.03.2023 u 15:11
0

PENZIONERI RUŠE MAKRONA: „Dan D“ za vladu Francuske

Vlada predsednika Emanuela Makrona suočava se sa dva predloga nepoverenja u Narodnoj skupštini u ponedeljak nakon što je zaobišla Donji dom kako bi progurala duboko nepopularnu reformu penzionog sistema koja će povećati starosnu granicu za odlazak u penziju.

Nasilni nemiri izbili su u nekoliko gradova, uključujući prestonicu Pariz, a sindikati su obećali da će intenzivirati svoj štrajk, ostavljajući Makrona da se suoči sa najopasnijim izazovom svog autoriteta od pobune „Žutih prsluka”.

Malo je verovatno da će glasanje o nepoverenju u ponedeljak proći, ali bi rezultat mogao biti tesan.

„MAKRON, MARŠ U PENZIJU“: Protesti zbog podizanja starosne granice za odlazak u penziju koštaće aktuelnog predsednika vlasti! (FOTO)

Uspešno glasanje o nepovjerenju oborilo bi vladu i ubilo zakon, koji bi trebao povećati starosnu granicu za penzionisanje za 62 godine na 64 godine.

Ministar finansija Bruno Le Mer u nedelju je glasanje nazvao „trenutkom istine“ za vladu.

Da bi srušili vladu, Makronovim protivnicima je potrebna podrška većine od 577 poslanika, u savezu koji bi trebao da se proteže od tvrde levice do krajnje desnice.

Visoki zvaničnici konzervativne stranke Republikanci (LR) rekli su da neće stati iza glasanja o nepoverenju.

Čak i ako predlozi propadnu, Makronov neuspeh da nađe dovoljnu podršku u parlamentu da stavi na glasanje reviziju svog penzionog sistema potkopao je njegovu reformsku agendu i oslabio njegovo vođstvo, kažu posmatrači.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter