Izvor: Sputnjik
31.01.2023 u 08:29
0

PETRO POROŠENKO O MINSKIM SPORAZUMIMA: „Ukrajina dobila na vremenu i ojačala vojsku uz podršku NATO-a“

Minski sporazumi zapravo su bili potrebni da bi se dobilo na vremenu i da bi se ojačala ukrajinska vojska uz podršku NATO-a.

Za vreme postojanja Minskih sporazuma Kijev je mogao da ojača vojsku i okrene Zapad protiv Moskve, izjavio je bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko u dokumentarnom filmu „Putin protiv Zapada“.

– Ovaj dokument je Ukrajini omogućio osam godina za formiranje vojske, ekonomije i globalne proukrajinske antiputinovske koalicije – rekao je on.

Istovremeno, savetnik za bezbednosnu politiku nekadašnje nemačke kancelarke Angele Merkel Kristof Hojsgen istakao je u folmu da se pre potpisivanja Minskih sporazuma, Porošenko požalio Merkel na žalostan položaj ukrajinskih vojnika u Debaljcevu.

Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko otkriva: Ukrajina želi da „zameni bezbednosni štit ukrajinskih Oružanih snaga NATO štitom iz člana 5“!

– Porošenko joj je jasno rekao da su ukrajinske snage potučene, da jedva mogu da drže položaje i da ako se Rusi probiju, mogu da odu sve do Kijeva. Zato su mu bili potrebni sporazumi – objasnio je Hojsgen.

Petro Porošenko je ranije u razgovoru sa ruskim prankerima priznao da su Minski sporazumi zapravo bili potrebni da bi se dobilo na vremenu i da bi se ojačala ukrajinska vojska uz podršku NATO-a.

Početkom decembra, Merkelova je izjavila da su Minski sporazumi bili pokušaj da se Kijevu pruži vreme za jačanje.

Odmah za njom to je potvrdio i bivši francuski predsednik Fransoa Oland. Prema njegovim rečima, tadašnja geopolitička situacija nije išla u korist Ukrajine, a Zapadu je bila potrebna pauza.

Ruski predsednik Vladimir Putin prokomentarisao je da je izjava Merkelove za njega iznenađujuća i razočaravajuća.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter