Izvor: Tanjug
28.02.2023 u 19:00
0

„LE BARŽOL“ PRED SUDOM: Počeo prosec desničarima optuženima za zaveru i planiranje atentata na Makrona

Danas je otpočelo suđenje pripadnicima grupe Le Baržol i aktivistima sa krajnje desnice koji su navodno planirali ubistvo francuskog predsednika Emanuela Makrona 2018. godine.

Kako prenosi Gardijan, navodni zaverenici planirali su da napadnu Makrona tokom zvanične posete severoistočnoj Francuskoj, a advokati odbrane navode da nije bilo konkretne ili neposredne pretnje za predsednika.

Sud u Kijevu odobrio hapšenje bivšeg predsednika Janukoviča

Tokom četvorogodišnje istrage policija je prisluškivala telefonske razgovore i tvrde da su postojali planovi za ubijanje migranata i napad na džamije, kao i antisemitske zavere, ali nijedna od navodnih zavera nije sprovedena, pa je odsustvo konkretnih krivičnih radnji navelo tužioce da umanje optužbe o zaveri za sprovođenje terorističkog akta.

Advokatica odbrane Lusil Kolo rekla je da je slučaj tužilaštva zasnovan na “fikciji da će se desiti nasilni čin“.

Le Baržol, nacionalistička i antiimigraciona grupa koja koristi nadimak koji su lokalni stanovnici Malija dali vojnicima koji su učestvovali u vojnoj operaciji Serval u Francuskoj 2013-14, formirana je na Fejsbuku početkom 2017, a hapšenja su usledila nakon dojave francuskim službama bezbednosti u kojoj se sugeriše da ekstremno desničarski aktivista sa sedištem u regionu Alpa planira da napadne Makrona u novembru 2018. tokom komemoracije za Dan primirja u Prvom svetskom ratu u Verdunu na severoistoku Francuske.

TEŠKE BORBE U BAHMUTU: Ukrajinski general potvrdio da ruska vojska preseca puteve snabdevanja

Tužioci su tvrdili da se grupa, koja je u jednom trenutku imala 5.000 članova, takođe urotila da otme članove parlamenta i zbaci vladu. Neki sastanci su uključivali vežbu gađanja u paravojnom stilu i obuku prve pomoći.

Tokom racija na imanju članova policajci su izjavili da su pronašli vatreno oružje, uključujući jurišnu pušku M16 i uputstva o tome kako da se napravi eksploziv.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter