Izvor: Kurir.rs/Beta
18.02.2023 u 13:28
0

POČINJU VOJNE VEŽBE RUSIJE, KINE I JUŽNE AFRIKE: Moćni Admiral Gorškov ranije stigao u Kejptaun, planirano testiranje cirkona!

Desetodnevne vežbe, pod nazivom "Mosi II", poklopiće se sa prvom godišnjicom ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, a medijima će biti ograničen pristup. Pomorske vežbe "Mosi I" tri zemlje su održale u Kejptaunu 2019. godine.

Rusija, Kina i Južna Afrika danas počinju zajedničke vojne vežbe u Indijskom okeanu, kod južnoafričke obale, demonstrirajući bliske veze u vreme ruske invazije na Ukrajinu i napetih odnosa Kine sa Zapadom.

ADMIRAL GORŠKOV IZVEO VEŽBU U NORVEŠKOM MORU: „Fregata naoružana supersoničnim Cirkonima prikazala sposobnost vazdušne odbrane!“

Desetodnevne vežbe, pod nazivom „Mosi II“, poklopiće se sa prvom godišnjicom ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, a medijima će biti ograničen pristup. Pomorske vežbe „Mosi I“ tri zemlje su održale u Kejptaunu 2019. godine.

Ruska fregata „Admiral Gorškov“ stigla je u Kejptaun ove nedelje, sa ispisanim slovima „Z“ i „V“, koja se koriste kao simbol ruske invazije na Ukrajinu.

Dolazak ruske fregate izazvao je polemike u međunarodnoj javnosti pošto je opremljena najnovijim hipersoničnim raketama „cirkon“, za koje Rusija tvrdi „da mogu da probiju bilo koju raketnu odbranu na moru i na kopnu“. Planirano je da ta raketa bude testirana tokom vežbi.

Vežbe počinju u vreme zategnutih odnosa Pekinga i Vašingtona posle obaranja kineskog balona na teritoriji SAD i međusobnih optužbi za špijunažu.

Opozicija u Južnoj Africi kritikovala je vlasti zbog učešća na vežbama, tvrdeći da zemlja time pokazuje da nije neutralna u rusko-ukrajinskom sukobu.

Južna Afrika je među mnogim afričkim zemljama koje imaju prijateljske odnose sa Moskvom i koje su bile uzdržane u Generalnoj skupštini UN prilikom glasanja o rezoluciji kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu.

I Rusija i SAD traže podršku Južne Afrike od početka rata u Ukrajini, što govori o uticaju te zemlje kao strateškog partnera na afričkom kontinentu. Visoki zvaničnici SAD i Rusije posetili su nedavno afrički kontinent, a južnoafrički predsednik Siril Ramafosa bio je u Beloj kući u septembru 2022. godine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter