Izvor: Kurir.rs/Beta
28.02.2023 u 13:29
0

NETANJAHUOV SAVEZNIK PODNEO OSTAVKU, PA MU POSLAO PISMO: Otkrio da nema ozbiljne namere da se podrži koalicioni sporazum!

Maoz predvodi malu ultranacionalističku stranku Noam poznatu po homofobičnnoj retorici i potcenjivačkim izjavama o Jevrejima koji nisu ortodoksni.

Saveznik premijera Izraela Benjamina Netanjahua, ultranacionalista Avi Maoz, podneo je ostavku na funkciju zamenika ministra u novoj vladi.

VELIKA POBEDA NETANJAHUA: Bivši premijer ima stabilnu većinu zahvaljujući podršci ultradesničara, Likud će imati 34 poslanika!

Ostavka Maoza je prva u Netanjahuovoj vladi koja je položila zakletvu krajem decembra, posle pobede na petim uzastopnim izborima za manje od četiri godine.

Maoz predvodi malu ultranacionalističku stranku Noam poznatu po homofobičnnoj retorici i potcenjivačkim izjavama o Jevrejima koji nisu ortodoksni.

On je najavio da neće više biti zamenik ministra, ali će nastaviti da glasa za koaliciju koja ima 64 od ukupno 120 mesta u izraelskom parlamentu (Knesetu).

Lider partije Noam je u ponedeljak u pismu obavestio Netanjahua da je „otkrio da nema ozbiljne namere da se podrži koalicioni sporazum“ koji se tiče jačanja jevrejskog identiteta među Izraelcima.

Maoz je jevrejski fundamentalista, naseljenik koji živi na Zapadnoj obali i protivi se pravima LGBTQ zajednice i da žene služe vojni rok.

On se takođe protivio da Arapi uče jevrejske učenike u izraelskim školama i poricao legitimitet naortodoksnog judaizma, uključujući reformske i konzervativne pokrete, koji su u Izraelu marginalni, ali dominantni u SAD i dugo su obezbeđivali toj zemlji finansijsku i diplomatsku pordšku.

Partija Noam je na izborima bila na zajedničkoj listi sa ultranacionalističkom strankom Verski cionizam koja je osvojila 14 poslaničkih mandata i postala treća je po snazi u Knesetu.

Netanjahu i njegovi saveznici napreduju u ostvarivanju plana slabljenja Vrhovnog suda u cilju da političari imaju više uticaja na postavljanje sudija.

Protivnici reformi pravosudnog sistema upozoravaju da predložene promene prete demokratskim institucijama i da će vlast biti koncentrisana u rukama vlade i zato su svake subote organizovani masovni protesti širom Izraela.

U pismu Netanjahuu Maoz je najavio da će nastaviti da podržava „vrlo važne pravosudne“ reforme.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter