Izvor: Kurir.rs/Radio Slobodna Evropa
08.03.2023 u 08:18
0

AMERIKA PRATI DEŠAVANJA U GRUZIJI: Haos na ulicama zbog zakona, snimak žene ispred VODENOG TOPA obilazi svet! (VIDEO)

Visoki predstavnik EUza spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj kazao je da je nacrt tog zakona "veoma loš razvoj događaja" za zemlju.

Policija u Gruziji upotrebila je 7. marta suzavac i vodene topove da rastera hiljade demonstranata, koji su izašli na ulice glavnog grada, Tbilisija kako bi se suprotstavili kontroverznom zakonu o „stranim agentima“.

Gruzija i Ukrajina stoje u prvom redu za pridruživanje: Lukašenko je rekao da Minsk i Moskva grade uniju suverenih država

Na televizijskom snimku, na koji se poziva agencija AFP, se vidi kako je jedan od demonstranta baca molotovljev koktel na kordon policije, za razbijanje demonstracija.

Nezadovoljni građani su se okupili ispred zgrade Parlamenta u znak protestaprotiv predloga zakonaza koji smatraju da predstavlja udar na „slobodu medija“. Parlament je u međuvremenu dao svoju početnu podršku nacrtu zakona o „stranim agentima“.

Agencija AP, prenosi da su gruzijskigrađanski aktivisti i predstavnici opozicije blokirali oba ulaza u zgradu parlamenta, skandirajući: „Ne ruskom zakonu!“ “Rusi!” “Robovi!”

Kako se navodi, zakon predviđa da se mediji i nevladine organizacije koje se sa više od 20 odsto finansiraju iz stranih izvora registruju kao „agenti stranog uticaja“.

Međunarodna zajednica izrazila zabrinutost zbog zakona

Sjedinjene Američke Države „pomno prate dešavanja u Gruziji“ poslednjih sati, saopštio je u utorak američki Stejt Department, a prenosi Rojters.

Portparol Stejt Departmenta Ned Prajs (Price) rekao je novinarima da će Sjedinjene Države nastaviti da prate situaciju u Gruziji, te naglasio da bi mirnim demonstrantima trebalo omogućiti pravo na proteste.

Agencija navodi, da je saopštenje usledilo nakon što je gruzijska policija upotrebila suzavac da rastera demonstrante u centru glavnog grada Tbilisija.

Istovremeno, je predsednica Gruzije Salome Zurabišvili kazala da podržava demonstrante u Tbilisiju.

Jedna scena sa demonstracija u Tbilisiju brzinom svetlosti se proširila društvenim mrežama.

Naime, jedna žena koja sama drži zastavu EU, okrenuta je direktno prema vodenom topu, a mnogi su komentarisali njenu hrabrost.

U videu koji je snimila u Njujorku Zurabišvili je naglasila da zakon mora biti ukinut:

„Stojim u Njujorku, a iza mene je Kip slobode. Ovo je simbol za koji se Gruzija oduvek borila. Uz vas sam, jer danas predstavljate slobodnu Gruziju, koja svoju budućnost vidi u Evropi i nikome neće dati za pravo da uzme tu budućnost. Ovaj zakon mora biti ukinut u bilo kom obliku.“

Ona je, kako prenosi, Rojters, poručila da će staviti veto na taj zakon.

Evropska unija (EU) je upozorila Gruziju da bi usvajanje ovog zakona negativno uticalo na evropske integracije te zemlje.

Visoki predstavnik EUza spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj kazao je da je nacrt tog zakona „veoma loš razvoj događaja“ za zemlju.

Agencija AP, podseća da se u Rusiji „zakon o stranim agentima“ često koristi za zatvaranje organizacija i novinskih kuća koje kritički izveštavaju o potezima vlasti.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter