Izvor: sputniknews.com
14.04.2022 u 22:50
0

POLJACI REVIDIRAJU ISTORIJU! Uklanjaju spomenike sovjetskim vojnicima!

Poljske vlasti žele da uklone 60 spomenika sovjetskim vojnicima, a mnogi predstavnici lokalnih vlasti već su spremni da reše to pitanje, saopštio je direktor Instituta za nacionalno pamćenje Karolj Navrocki.

„Imamo spisak od oko 60 mesta sa kojih je neophodno ukloniti spomenike“, izjavio je Navrocki za „Radio Gdanjsk“.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Navrocki je još istakao da ako lokalne vlasti negde ne budu htele da unište spomenike, „mogu da očekuju njegovu posetu“.

„Moguće je da imaju argumente kojima me mogu uveriti da je crvenoj zvezdi, simbolu sistema koji je ubio 100 miliona ljudi mesto u javnom prostoru“, rekao je direktor.

Kako je potvrdio, mnogi predstavnici lokalnih vlasti već su „spremni da reše to pitanje“, a u najskorije vreme planirano je uklanjanje spomenika u Velikopoljskom i Šleskom vojvodstvu.

Uklanjanje sovjetskih spomenika i revidiranje istorije

U Poljskoj je poslednjih godina uništeno na stotine spomenika crvenoarmejcima koji su poginuli u oslobađanju zemlje. Poljski predsednik Andžej Duda je u leto 2017. godine potpisao izmene i dopune zakona o zabrani propagande komunizma ili drugog totalitarnog pravca u nazivima zgrada, objekata i prostorija za javnu upotrebu. Zakonom je predviđeno, između ostalog, uklanjanje sovjetskih spomenika. Prema informacijama Instituta za nacionalno sećanje Poljske, koji je odgovoran za memorijalni rad, zakon o dekomunizaciji obuhvatiće oko 230 spomenika Crvenoj armiji. Istovremeno, dekomunizacija se ne odnosi na mesta sahranjivanja.

Ruske vlasti su više puta saopštavale da neke evropske zemlje pokušavaju da revidiraju istoriju. Ruski predsednik Vladimir Putin je sredinom decembra 2019. godine izjavio da su oni, konkretno, Poljska, sklopili sporazum sa nacističkom Nemačkom, a Rusija poseduje dokumenta koja potvrđuju da su pregovarali o tome. Prema mišljenju ruskih političara, taj deo svoje istorije Evropa nije spremna da prizna.

DOPUTOVALI VOZOM U KIJEV Predsednici Estonije, Letonije, Litvanije i Poljske na razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim!

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter