Izvor: Kurir.rs
17.03.2023 u 18:13
0

OPTUŽENA ZAJEDNO SA PUTINOM: Ko je Marija Lvova Belova, ruska komesarka za prava deteta?

Lvova-Belova ocenila je da je nalog Medjunarodnog krivičnog suda (MKS) za njeno hapšenje ''deo konteksta situacije u Ukrajini'', i navela da je spremna da nastavi sa svojim radom.

Pored ruskog predsednika Vladimira Putina, Međunarodni krivični sud u Hagu izdao je nalog za hapšenje Marije Aleksejevne Lvove-Belove, komesarke za prava deteta u Kancelariji predsednika Rusije, zbog protivzakonite deportacije dece iz Ukrajine.

IZDAT NALOG ZA HAPŠENJE PUTINA? Međunarodni krivični sud tereti predsednika Rusije zbog navodnog ratnog zločina!

Ruski lider je optužen da je odgovoran za ratne zločine počinjene u Ukrajini. Sud sa sedištem u Hagu naveo je u saopštenju da je Putin „navodno odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju“.

U saopštenju suda takođe piše i da postoje „razumni razlozi“ da se veruje da Lvova-Belova „snosi individualnu krivičnu odgovornost“ za „ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (dece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusiju“.

Lvova-Belova ocenila je da je nalog Medjunarodnog krivičnog suda (MKS) za njeno hapšenje “deo konteksta situacije u Ukrajini“, i navela da je spremna da nastavi sa svojim radom.

– Sjajno je što je međunarodna zajednica ceni ovaj rad na pomoći deci naše zemlje: da ih ne ostavljamo u ratnim zonama, da ih izvodimo, da im stvaramo dobre uslove, da ih okružujemo ljubavlju, brižni ljudi – prva je reakcija ruske komesarke za prava deteta na potez Međunarodnog krivičnog suda.

Ko je Marija Lvova-Belova?

Lvova-Belova je rođena 25. oktobra 1984. Rođena je i odrasla u gradu Penzi na zapadu Rusije, diplomirala je na Visokoj školi za kulturu i umetnost A. A. Arhangelskog 2002. godine kao dirigent.

Od 2000. do 2005. radila je kao profesor gitare u dečijim muzičkim školama u Penzi. Lvova-Belova je suosnivač i rukovodilac regionalne javne organizacije Penza za unapređenje socijalne adaptacije „Blagovest“.

Od 2011-2014. i 2017-2019. je bila član Građanskog veća Penzanske oblasti; takođe od 2017. do 2019. godine bila je član Građanske komore Ruske Federacije. 2019. godine izabrana je za kopredsedavajućeg regionalnog štaba Sveruskog narodnog fronta.

Lvova-Belova se 2019. pridružila partiji Jedinstvena Rusija, a člansku kartu joj je 23. novembra dao tadašnji premijer Dmitrij Medvedev. Potom je izabrana u Prezidijum Generalnog saveta Jedinstvene Rusije i postala je kopredsedavajući radne grupe za podršku civilnom društvu.

U septembru 2020. ponovo izabrani guverner Penzenske oblasti Ivan Belozercev imenovao je Lvovu-Belovu za člana Saveta Federacije Rusije iz izvršne vlasti Penzanske oblasti. Posle vanrednih izbora 2021, ponovo ju je imenovao Oleg Meljničenko.

Ruski predsednik Putin imenovao je tada senatorku Mariju Lvovu-Belovu 27. oktobra 2021. za saveznog komesara za prava deteta, mesec dana nakon što je prethodna komesarka Ana Kuznjecova postala poslanik.

Putin i Lvova-Belova

Lvova-Belova su ukrajinski i britanski zvaničnici optužili da je nadgledala prisilnu deportaciju i usvajanje dece iz Ukrajine tokom ruske invazije na Ukrajinu. Lvova-Belova je sankcionisana od strane EU u julu 2022. i Japana u januaru 2023. godine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter