Izvor: Tanjug
06.01.2023 u 11:27
0

„PREKID HUMANITARNE POMOĆI SIRIJI MOŽE DA IZAZOVE ŠIRENJE KOLERE“ Opravdani strah od porasta zaraze širom regiona

 Humanitarni radnici, koji rade na području Sirije koje kontroliše opozicija, upozorili su da bi epidemija kolere mogla da se proširi po celom regionu ukoliko UN budu prinuđene da zaustave isporuku pomoći preko granice sa Turskom, prenosi Rojters.

-Mogućnosti zdravstvenog sektora su veoma oslabljene, suočavamo se sa nestašicom lekova, sanitetskog materijala i seruma- izjavio je šef zdravstvene direkcije grada Idliba Zuhair Al-Kurat i dodao da “zaustavljanje prekogranične pomoći može izazvati izbijanje kolere u čitavom regionu“.

Kako navodi Rojters, u oblasti zahvaćenoj epidemijom kolere živi četiri miliona ljudi u izuzetno lošim uslovima i u najvećoj meri se oslanjaju na hranu i lekove koji se dopremaju preko granice s Turskom od kako su prema rezoluciji Saveta bezbednosti UN iz 2014. dozvoljene isporuke humanitarne pomoći, uprkos prigovorima sirijske vlade.

Savet bezbednosti bi trebalo u ponedeljak, dan pre isteka važeće dozvole o isporuci pomoći, da glasa o produženju na narednih šest meseci.

Rojters prenosi, pozivajući se na diplomatske izvore, da je Rusija nagovestila da će glasati za obnovu dozvole o isporukama, uprkos tome što je zamenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski rekao da je primena aktuelne rezolucije “daleko od naših očekivanja“.

Najviši zvaničnici Ujedinjenih nacija, uključujući šefa za humanitarnu pomoć Martina Grifitsa, ranije su izjavili da bi prekid operacije bio „katastrofalan“.
Pretpostavlja se da je u gradu Idlibu zabeleženo više od 14.000 slučajeva kolere, a u Alepu više od 11.000, prenosi Rojters.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter