Izvor: Tanjug
28.05.2022 u 20:08
0

PREMIJER UKRAJINE: Trenutno funkcioniše 35 ODSTO PRIVREDE, mesečni budžetski deficit je PET MILIJARDI DOLARA!

Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je da je ruska invazija na njegovu zemlju uništila više od 25.000 kilometara puteva, nekoliko stotina mostova i 12 aerodroma.

„Oko 35 odsto privrede trenutno ne funkcioniše“, naveo je Šmihal, prenosi BBC.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

RUSKE SNAGE MU POMOGLE DA POBEGNE NA KRIM, A ON PORUČIO: „Sigurno ćemo se vratiti u Herson kada ode nacistička vlada“ (VIDEO)

On je istakao da je više od 100 obrazovnih institucija, preko 500 medicinskih ustanova i 200 fabrika takođe uništeno ili oštećeno, a više od 300.000 kvadratnih kilometara zemlje minirano ili kontaminirano bombama.

Šmihal je procenio da je izgubljeno 30 do 50 odsto BDP-a Ukrajine, a mesečni budžetski deficit je pet milijardi dolara.

Prema različitim procenama, direktna šteta naneta infrastrukturi i privredi je oko 600 milijardi dolara, navodi BBC.

Šmihal je saopštio da je vlada izdvojila više od 50 milijardi dolara za hitnu rekonstrukciju, tamo gde je to bilo moguće.

Sledeća faza biće obnova glavne infrastrukture, kao što je ona za snabdevanje strujom i vodom, i rekonstrukcija mostova i puteva, a treća faza, po njegovim rečima, biće „velika obnova zemlje”.

„Ne želimo samo da obnovimo cigle i beton. Želimo da izgradimo novu državu”, izjavio je Šmihal, prenosi BBC.

Premijer Ukrajine je naglasio da će za to biti potrebna ukrajinska sredstva, međunarodna pomoć i ruski novac.

„Uvereni smo da agresor mora da plati za razaranje koje je napravio. To bi, jasno, trebalo da bude na račun zamrznute ruske imovine – zaplenjene i prebačene u Ukrajinu radi zajedničke obnove naše države“, naveo je on, prenosi BBC.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter